Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

BUDITE ZDRAVI

Dva litra vode produžiće vam život 10 godina

Autor: 021.rs | 13.05.2014 - 09:54:00h | Komentara: 0

Preporuka svih stručnjaka jeste redovna hidratacija organizma. Preporučena dnevna količina ove tečnosti iznosi 2-2,5 litara dnevno.

Voda

Foto: freedigitalphotos.net

Međutim 2004. godine istraživači su zaključili da ovo nije dovoljno. Američki Institut za medicinu (IOM) postavio je meru dnevnog unosa vode: 3,7 litara za muškarce i 2,7 litara za žene. Ali ti se brojevi odnose na ukupan unos vode, što znači da se svi napici i hrana koji sadrže vodu takođe računaju. Voće i povrće odličan su izvor vode, a lubenice i krastavci su na samom vrhu.

Voda u ljudskom organizmu ima višestruku ulogu i sastavni je deo svih procesa koji se odvijaju u ljudskom telu. Od pomoćnih funkcija koje ima kod varenja i apsorpcije hrane, reguliše telesnu temperaturu, utiče na cirkulaciju, vrši transport hranljivih materija i kiseonika u ćelije, čisti telo od štetnih materija - toksina, vrši i zaštitnu ali i vezivnu funkciju tkiva u ljudskim organima.
Pored navedenih funkcija vode u organizmu neki stručnjaci vodi pridaju mnogo veću važnost. Tako dr Džefri Grifits sa medicinskog univerzitet Taft iz Bostona tvrdi da prosečan unos vode od 2l dnevno može da vam produži život najmanje za 10 godina. Na koji način? Naše telo nije u mogućnosti da skladišti vodu. Ljudskom telu je neophodan stalan unos sveže vode kako bi se hidrirale ćelije i kako bi se preko jetre a zatim i bubrega izbacili štetni toksini. Bez ovakve konstantne dopune vode, naše telo dehidrira, metabolizam se usporava i telo se doslovno skuplja, a naše telo oslobađa histamine sa ciljem da skladišti vodu u ćelijama. Ovaj odbrambeni mehanizam ljudskog organizma ima negativne posledice na stanje organizma i to se manifestuje preko glavobolja, letargije, pospanosti, malaksalosti.
S druge strane, dr Batmangelidi, lekar poreklom iz Irana, svoj život posvetio je promovisanju vode kao univerzalnog leka protiv skoro svih bolesti. Vodom se, po njegovom mišljenju, mogu eliminisati bolovi, uključujući žgaravicu, bolovi u leđima, artritis. Voda, kako kaže, sprečava starenje organizma. Takođe, prema rečima ovog doktora, voda leči astmu, trajno, samo za nekoliko dana i to prirodnim putem, leči povišen krvni pritisak bez diuretika ili drugih lekova, pomaže u gubljenju težine.
Prema tvrdnjama ovog doktora sve bolesti nastaju usled toga što organizam pati od nedostatka vode. Svoje tvrdnje je zasnovao na individualnom istraživanju tokom boravka u zatvoru, gde je mnoge bolesti zatvorenika, poput čira na želucu, artritisa i slično, lečio tako što je bolesnicima odredio količinu vode koju treba da unesu u toku dana. Blagotvornost ove terapije, svoja zapažanja i uspehe pretočio je inače i u dve knjige.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP