Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

SKRAĆUJU VREME TRAJANJA BOLESTI I UBRZAVAJU OPORAVAK

Ehinacea za jači imunitet!

Autor: Nataša Lazović | 06.12.2013 - 07:02:00h | Komentara: 0

Tokom zime često se javaljaju akutne infekcije gornjih disajnih puteva koje su obično praćene karakterističnim simptomima: začepljen nos, kijanje, upaljeno grlo, kašalj, laringitis, glavobolja i ponekad temperatura.

Biljni imunostimulansi  povoljno utiču na  simptome nazeba i  gripa, skraćuju vreme  trajanja bolesti i  ubrzavaju oporavak

Biljni imunostimulansi povoljno utiču na simptome nazeba i gripa, skraćuju vreme trajanja bolesti i ubrzavaju oporavak | Foto: Shutterstock

Za razliku od običnog nazeba, grip je uvek praćen visokom temperaturom, bolovima u zglobovima i mišićima i gastrointestinalnim poremećajima.


Nazeb i grip su ograničenog trajanja (obično traju 5 - 7 dana), ali se oni mogu iskomplikovati bakterijskim infekcijama. Vakcinacijom se može sprečiti grip, ali još uvek ne postoji potpuno efikasna vakcina za sve tipove ovih virusa koji često iz sezone u sezonu mutiraju u nove tipove.

Terapija nazeba i gripa
Lečenje nazeba i gripa je uglavnom klasičnim antipireticima i antiinflamatornim lekovima. Međutim, biljni imunostimulansi, kao što je recimo ehinacea mogu povoljno da utiču na smanjenje ozbiljnih simptoma koje izazivaju nazeb i grip, mogu da skrate vreme trajanja bolesti i ubrzaju oporavak, a najefikasniji su ako se primene u početnoj fazi bolesti pri pojavi prvih simptoma.

Ehinacea
Ehinacea je višegodišnja biljka koja vodi poreklo iz Severne Amerike, a danas se gaji u mnogim evropskim zemljama. Mnoge vrste ehinacee se od davnina koriste u medicinske svrhe, ali i danas imaju značajnu primenu u fitoterapiji i homeopatiji. Najčešće se ekstrakti dobijaju iz osušenih podzemnih delova nekoliko vrsta echinacea. Sastav svake od ovih biljaka je sličan, sa malim varijacijama u količini aktivnih supstanci. Danas se smatra da imunostimulativna svojstva ehinacee potiču od kombinacije aktivnih supstanci koje biljka sadrži, a ne od jednog jedinog sastojka. Ehinacea povećava prirodnu odbrambenu sposobnost organizma, tako što deluje na povećanje proja T-limfocita i leukocita, ali povećava i kapacitet fagocitoze. Fagocitoza je proces kojim ćelije našeg imunog sistema (makrofage) uništavaju infektivne agense (bakterije) na mestu zapaljenja. Ovaj proces je veoma značajan i to je takozvani nespecifični imuni odgovor.

Prevencija
Nemačka komisija je odobrila oralnu upotrebu ehinacee za lečenje nazeba i infekcija respiratornog sistema. Danas se najčešće preporučuje primena preparata ehinacee preventivno i kao dopunska terapija kod prehlade, nazeba i dugotrajnih infekcija respiratornih organa i urinarnog trakta. Spoljna upotreba ehinacee se preporučuje kod ulceracija kože i za terapiju rana koje sporo zarastaju.

Bezbednost
Podaci o bezbednosti ehinacee su veoma ubedljivi - ova biljka ne izaziva neželjene posledice. Potrebna je opreznost kod osoba alergičnih na biljke iz familije asteraceae (kamilica, neven, hajdučka trava). Preparate na bazi ehinacee ne treba da koriste osobe sa progresivnim sistemskim bolestima (kao što su multipla skleroza, eritematozni lupus, tuberkuloza, AIDS) i tokom trudnoće i laktacije, jer nisu rađene kliničke studije na ovim grupama odrasle popoulacije.

U svakom slučaju treba se pridržavati principa da se i biljni preparati ehinacee, kao i klasični lekovi primenjuju ograničeno to jest racinalno do prestanka simptoma bolesti . Jedino po preporuci lekara ili farmaceuta kada je to opravdano treba uzimati imunostimulanse preventivno u dužem vremenskom periodu, najčešće 6 - 8 nedelja ako je jako narušeno stanje imunog sistema.

Snaga suplemenata

Hladniji dani obično sa sobom nose i tipične sezonske respiratorne infekcije. Pad imuniteta u ovom periodu nije retka pojava. Da biste na vreme sprečili prehladu , kašalj , kijavicu i grip potrebno je da redovnu ishranu obogatite i nekim suplementom koji podiže prirodnu imunološku odbranu organizma kao što su “immunilflor” kapsule. Svaka kapsulam sadrži dnevne potrebe pet najboljih aktivnih sastojaka za podizanje prirodne imunološke odbrane: ekstrakt purpurne ehinacee, ekstrakt mačje kandže, dve milijarde probiotika, vitamin C i cink.
 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP