Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

REŠITE SE VELIKOG PROBLEMA:

Evo kako sprečiti i lečiti kamen u bubregu

Autor: 24sata.hr | 19.07.2014 - 11:11:00h | Komentara: 2

Osobe sa visokim krvnim pritiskom, povišenim nivoom mokraćne kiseline u organizmu i oni čija je ishrana bogata proteinima češće obolevaju od kamena u bubregu, a najbolja prevencija je ispijanje dovoljnih količina vode.

Kamen u bubregu Foto: Profimedia

Probajte sve savete za rešavanje problema / Foto: Profimedia

Budući da su bubrezi svojevrsni filteri krvi, kamen nastaje od viška soli i minerala i posle izvesnog vremena, dospeva u mokraćne kanale.

Simptomi kamena
Ljudi obično primete simptome kamena u bubregu tek nakon što dođe do mokraćnog trakta. Tada se javlja snažan bol u donjem delu leđa, praćen tegobama u stomaku ili preponama. Obično je nagon za mokrenjem češći, a samo mokrenje bolno. Uz to se može javiti mučnina i povraćanje.

Dijagnoza
Kamen u bubregu se retko dijagnostikuje pre pojave snažnog bola, zbog kog pacijent obično odlazi u urgentni centar. Da bi se potvrdilo njegovo postojanje, potrebno je uraditi analizu mokraće i krvi koja otklanja sumnju na urinarnu ili seksualno prenosivu infekciju. Rendgen, CT i ultrazvuk potvrđuju dijagnozu koju prati i visok nivo minerala u analizi krvi.

Da li treba izbaciti mlečne proizvode?
Gotovo 80 odsto kamena sastoji se od kalcijuma, pa zato neki smatraju da će u prevenciji i lečenju bolesti pomoći izbegavanje hrane bogate kalcijumom, poput mlečnih proizvoda. Paradoksalno, studije pokazuju da će u ishrani sa smanjenim unosom kalcijuma doći do većeg rizika formiranja novog kamena. Ono što je dokazano da pomaže je smanjenje nivoa soli i natrijuma u ishrani.

Može li kamen sam izaći?
Ako je kamen mali, tada je osnovna lekarska preporuka da se uzimaju veće količine vode - od osam do deset čaša na dan kako bi se kamen podstakao da izađe. Ako je manji od pet milimetara, tada su šanse da izađe sam veće i do 90 odsto. Ako je između pet i 10 mm, verovatnoća da će sam izaći je oko 50 odsto.

Kamen u bubregu Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

Terapija ili operacija
Prva faza lečenja kamena u bubregu je uzimanje lekova iz grupe alfa-blokatora i diuretika. Oni opuštaju zidove mokraćnih kanala i olakšavaju prolazak kamena, a mogu sprečiti i formiranje novog kamena. Ipak, ako je kamen većih dimenzija, lekovi neće pomoći. Ako kamen izaziva stalne bolove, infekcije, sprečava protok mokraće ili se povećava, moguća je terapija litotripsija, šok talasima ili operacija.

Rizični faktori
Muškarci nakon četrdesete godine života imaju najveći rizik od dobijanja kamena u bubregu, mada oni pogađaju i žene. Od zdravstvenih stanja povezanih s kamenom, kao rizični faktor navodi se povišen krvni pritisak, povećana vrednost mokraćne kiseline u krvi i česte infekcije urinarnog trakta.

Prevencija
Osnovna prevencija je ispijanje dovoljnih količina vode, kao i manji unos proteina koji povećavaju nivo mokraćne kiseline u krvi. Ako imate kamen u bubregu, smanjite unos kafe, čaja, pasulja, zelenog lisnatog povrća, narandži i sira.
Poslednji komentari
  • Dušan Milićević Vreme: 20.07.2014 09:20h

    Najbolji lek koji sam koristio a koji mi je mnogo pomogao da od kamena u levom bubregu od 10,8 mm i kamena u desnom od 6,8mm nakon jedne godine od kamena nije ostalo ništa sem peska.Lek mi je preporučila vlasnica prod. zdrave hrane a koji je vrlo jednostavan i za spravljanje i za upotrebu a koji glasi :ola litre maslinovog ekstra ulja i 5 komada većeg limuna. Limun iscediti i pomešati sa uljem.Ovo piti jednom dnevno po supenu kašiku .Ova tečnost je nezgodnog ukusa ali onaj ko je imao bolove sigurno će piti bez razmišljanja .Imam nalaze sa kojima mogu da potvrdim ovo što sam izneo u vezi kamena u bubregu.Budite uporni ne ćete se pokajati

  • nedjo Vreme: 20.07.2014 19:12h

    dusane,u pravu si..

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP