Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

OPREZ!

Evo kakve sve napasti prete vašoj vagini!

Autor: Net.hr | 01.08.2014 - 15:18:00h | Komentara: 0

Svakoj ženi je veoma važno da njeno intimno područje bude zdravo, posebno ako želi jednog dana da ima decu. Zato vam donosimo devet najčešćih problema koji mogu da ugroze vašu vaginu i kako da se s njima nosite.

vagina

Čudna kvržica
- Ko ne bi bio van sebe nakon što ugleda kvržicu ili mrlju na polnom organu? To što vidite može da podrazumeva mnogo stvari, ali verovatno nije opasno. Najčešće je u pitanju urasla dlačica ili cista – kaže ginekolog Alisa Dvek.
Topla kupka predstavlja prvu linije odbrane, a ni malo antibiotske kreme neće škoditi, ako vam se čini da se upalilo. Međutim, ako ne prođe, ili osećate bol, obratite se lekaru.
Neprijatan miris
Ovaj problem može da se javi iz brojnih razloga, ali ćete u svakom slučaju morati da zakažete pregled kod ginekologa.
- Ukoliko je iscedak neprijatnog mirisa moguće je da je reč o bakterijskoj infekciji poput vaginoze ili trihomonijaze U tom slučaju, možda ćete morati da pijete antibiotike – kaže ginekolog Džejn Minkin. Krivac za pojavu neprijatnog mirisa može biti i tampon ili kondom koji je zaglavio. I u tom slučaju će lekar rešiti problem.
Krvarite, a nemate menstruaciju
U pitanju može da bude hormonalna neravnoteža zbog prestanka korišćenja kontraceptivnih pilula. Ukoliko krvarenje ne prestaje, krvarenje bi moglo da bude znak infekcije, trudnoće ili polipa na grliću materice.
- Krvarite li nakon seksa ili se pojavio sekret, moguće je da se radi o polno prenosivoj bolesti. Tada bi trebalo da odete da se testirate na gonoreju i hlamidiju. Naravno, ukoliko ste krvarili samo jednom, nakon malo žešćeg seksa, tada nema razloga za brigu – kaže doktorka Dvek.
Svrab
- Naročito ako je propraćen iscetkom, mogao bi da ukazuje na gljivičnu infekciju ili bakterijsku vaginozu, kaže Minkin.
Ukoliko ste pokušali da sami lečite svrab, ali nije uspelo, možda vaš intimni deo naprosto tako reaguje na sredstvo kojim održavate higijenu ili deterdžent kojim perete veš.
Iscedak
Nemojte odmah da paničite, jer je moguće da se pojavi jednom mesečno.
- Većina žena ima fiziološki iscedak. Ali, ako primetite promenu u boji ili mirisu, konsultujte se sa lekarom – kaže Dvek.
Bol kod mokrenja ili tokom seksa
- Vaginalna bol može da predstavlja znak infekcije ili polno prenosivih bolesti, kaže doktorka. Traje li taj osećaj duže od dva dana, posetite lekara.
Ukoliko ste bol osetili jednom ili dva puta nakon seksa, možda je problem u suvoći. Pokušajte sa nekim lubrikantom i proverite ima li razlike.
Imate osećaj da ste “tamo dole” utrnuli
Ova pojava češće se javlja kod žena koje dosta vremena provode na biciklu. Stručnjaci savetuju da sedište bicikla obložite tkaninom i učinite ga mekšim i udobnijim.
Suvoća
Mislili ste da je to problem samo kod nešto starijih žena? Prevarili ste se.
- Suvoća vagine se može pojaviti nakon trudnoće ili kod konzumiranja određenih lekova kao što su antihistaminici ili antidepresivi – kaže Minkin. Pokušajte problem da rešite pomoću lubrikanta, a ukoliko ne pomogne, obratite se lekaru.
Jak bol
Dublja vaginalna bol, pogotovo za vreme seksa, može da bude znak endometrioze ili ciste jajnika. Jedino lekarskim pregledom karlice ili ultrazvukom otkriće se pravi uzrok problema.

Tagovi:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP