Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

NEMOJTE DA IH JEDETE!

Evo koje su kombinacije hrane loše za zdravlje!

Autor: net.hr | 14.11.2013 - 21:20:00h | Komentara: 0

Neke kombinacije hrane mogu brže da vas ugoje, da izazovu umor, probleme s probavom, pa i nedostatak vitamina i minerala. Evo šta ne biste trebali da jedete zajedno.

Beli hleb i džem ili slatki pekarski proizvod i sok od narandže

Previše šećera za doručak nikako nije dobar početak dana. Mogli biste lako da se prejedete, a šećer će vam naglo skočiti i uskoro naglo pasti. U doručak je bolje da ubacite i malo masnoće i proteina. Umesto belog hleba jedite integralni, a džem možete da zamenite ponekad i s medom ili kikiriki puterom. Buhtle i slične pekarske proizvode ne jedite svakodnevno već samo ponekad.

pljeskavica hamburger

Pljeskavica i pomfrit nisu dobra kombinacija | Foto: Shutterstock

Pica s industrijski obrađenom salamom

Zasićenih masti i soli ionako ima previše na pici, tako da ona sa salamom kao što je šunka, kulen ili neka druga slična salama povećava ionako preveliku dozu natrijuma i zasićenih masti. Uzmite češće picu s više povrća. I jedite je sa salatom.

Žitarice i mleko

I žitarice i mleko sadrže ugljenehidrate koji će naglo povećati šećer u krvi. Pakovanja jutarnjih žitarica su ionako sličnija slatkišima nego zdravoj hrani. Ako već morate da ih jedete, umesto s mlekom, jedite žitarice s jogurtom, i dodajte šaku orašastih plodova.

Vino i desert

Alkohol remeti količine šećera u krvi i povećava količinu insulina, pa se višak šećera iz kolača taloži bolje u masno tkivo. Umesto ove kombinacije, vino udružite s niskoglihemijskom hranom, a dezert s čajem ili kafom.

Burger i pomfrit

Ova popularna kombinacija sadrži u više navrata prženu masnoću, aditive i - šećer. Zbog toga se stvaraju citokini koji izazivaju upalne procese u telu i izazivaju metabolički sindrom i ubrzavaju starenje. Burger bolje jedite uz salatu.

Mleveno meso i krompir pire

Ova kombinacija je bogata zasićenim mastima, iz mesa i dodanog maslaca u pireu. Umesto ove, isprobajte kombinaciju ćurećeg mlevenog mesa i pirea od karfiola.

Salata i preliv s niskim procentom masti

Da, salati jr potrebna masnoća (maslinovo ulje bi bilo idealno) jer se u suprotnom ne iskorišćavaju vitamini topivi u mastima. Osim toga, ako koristite proizvode s niskim udelom masti imajte na umu da su verovatno prepuni šećera.
 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP