Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

ISTINA O UV ZRACIMA

Evo osam načina da se zaštitite

Autor: 24sata.rs | 27.06.2014 - 13:02:00h | Komentara: 0

Osim što znate da sunca treba da se pazimo, posebno leti, kao i da je obavezno korišćenje zaštitnih šešira i krema protiv UV zraka, što još znamo ? izdvojili smo 8 činjenica o sunčevim zracima koje pokazuju koliko zdravo, ali i štetno sunce može da bude.

sunce sunčanje plaža

Pažljivo sa sunčanjem | Foto: Profimedia

 
1. UV A, B i C

UV zračenje čini samo oko pet odsto ukupne sunčeve energije. UVC zraci ne prodiru do površine Zemlje jer se apsorbiraju u ozonskom sloju atmosfere. Ali, zato su tu UVA zraci koji su zapravo naši skriveni neprijatelji.

2. UV zraci uništavaju sve mikroorganizme

Nekoliko minuta sunca na koži, nekoliko puta dnevno daće nam dovoljno vitamina D. Za više od toga nećete biti raspoloženi kada shvatite da UV zraci mogu da se koriste za dezinfekciju bolničke ili druge medicinske opreme, npr. hirurških makaza, piše 24sata.rs. UV zraci se koriste i kod lečenja nekih kožnih bolesti, a uskoro bi mogli da zamene hlor u dezinfekciji vode u bazenima.

U oktobru su cene aranžmana znatno niže, a temperature na plažama podnošljivije su od tropskih

U oktobru  su cene aranžmana znatno niže, a temperature na plažama podnošljivije su od tropskih | Foto: Shutterstock

 
3. Suncobran pravi senku, ali ne štiti od štetnih UV zraka

Za razliku od UVB zraka, UVA zrake ne zaustavlja ni suncobran, ni staklo (u automobilu takođe treba pripaziti na zaštitu od sunca jer UVA zrake staklo zaustavlja samo oko 38 odsto), ni voda, ni odeća...

Ovako navodno izgleda Jupiter: Oblaci u centralnom Brazilu

4. Oblaci nisu sigurni zaštitnici

Kod 80 odsto oblačnog vremena oblaci nas štite od štetnih UV zraka samo oko 50 odsto. UV zraci su uporni i uspešni u svom "putovanju" do naše kože čak i tada. Iako su UV zraci najjači kada je vruće i sunčano, spoljna temperatura nije ni garancija niti pokazatelj, stvarnog, UV zračenja.
5. UV zraci ne zavise od vremena

Dok UVB zračenje zavisi od godišnjeg doba i doba dana (najjače je za vreme letnjih, sunčanih dana između 11 i 16 sati), UVA zraci ne podležu sezonskim i dnevnim izmenama intenziteta jačine, tako da je koža konstantno u opasnosti od njihovog negativnog delovanja.

Sunčanje

Sunčanje | Foto: Shutterstock

6. UV zraci mogu da oštete vid

Sunce može da uzrokuje zamućenje na očima. Bez zaštite očiju, refleksija sunčevih zraka može u samo nedelju dana da uzrokuje oštećenja na rožnjači. Zato leti nosite šešire širokog oboda, naočari za sunce sa UVA sertifikatom.
7. Sunce i lekovi

Sunčanje se ne preporučuje osobama koje uzimaju lekove. Neki lekovi mogu da uzrokuju crvenilo ili osip, odnosno fotosenzitivnu reakciju. Tu spadaju, na primer, lekovi koji se koriste kod alergija, lekovi za smirenje i protiv povraćanja, oralni kontraceptivi, neki antibiotici (tetraciklini), oralni antidijabetici (lekovi za šećernu bolest tipa2), lekovi protiv povišenog krvnog pritiska ili antidepresivi. Nažalost, i neki dezodoransi, sapuni i parfemi mogu da izazovu fotosenzitivnu reakciju.
8. I životinje shvataju štetnost UV zraka

Slonovi su, na primer životinje koje su svesne štetnosti UV zračenja pa se po potrebi polivaju blatom kako bi zaštitili kožu.
 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP