Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

VODITE RAČUNA O SVOM ZDRAVLJU!

Evo šta doktori jedu!

Autor: healthyliving.msn.com | 15.11.2013 - 12:56:00h | Komentara: 0

Zdrava prehrana može da vam spasi život, a koje su namirnice najbolje, otkrio je Tasnim Batia u knjizi “What Doctors Eat” (Šta doktori jedu).

Povrće

Brinite o svom zdravlju | Foto: freedigitalphotos.net

Zrnasta hrana

Prepune su antioksidansa, proteina i vlakana, pa pomažu u smanjenju rizika od dijabetesa, srčanih bolesti, čak i gojaznosti. Zrnasta hrana čisti toksine, holesterol i estrogen iz vašeg tela.
Zeleni čaj
Pun je antioksidativnih polifenola, a studije pokazuju da zeleni čaj može smanjiti rizik od raka debelog creva, dojke, želuca, pluća i prostate.
Šipak
To je jedna od supernamirnica i to s razlogom. Semenke šipka pune su važnih aminokiselina i minerala koji su dobri za imunitet, poput cinka, koji mogu da smanje holesterol i zaštitite kožu od sunčevih opekotina.
Borovnice
Od svih bobica, borovnice imaju najviše antocijana, snažnog antioksidansa koji im daje plavu boju. Samo jedna šoljica borovnica nedlejno može da smanji rizik od dijabetesa za čak 23 odsto. Savet: kupite eko-borovnice dok im je sezona i zaledite ih tako da ih imate cele godine.
Jaja
Dobra su za mozak i podižu energiju, raspoloženje i budnost. Bogata su vitaminom B, važnim za funkcionisanje ćelija. Jaja kokoši koje nisu u kavezima imaju za trećinu manje holesterola i šest puta više vitamina D.
Kefir
Baš kao i običan jogurt, kefir je pun proteina i kalcijuma, a pomaže i kod skidanja kilograma.
Jabuka
Bogata je vlaknima i to onim koji smanjuju holesterol, a dobra je i za struk. No, važno je da jedete eko-jabuke. Naime, ovo voće je na vrhu popisa voća koje najviše tretiraju pesticidima.
Orasi
Starijim ljudima koji su konzumirali hranu bogatu vitaminom E i omega-3 kiselinama, nutrijentima koji se nalaze u orasima, mozak se manje smanjio. Orasi pomažu i u sagorevanju kalorija.
Kokosovo ulje
Jača metabolizam, a ne opterećuje srce. Najbolje da koristite što manje rafinirano.
Avokado
Avokadov spoj masnoća i vlakana pomaže da duže osećate sitost. Dodavanje avokada u salate moglo bi pomoći u poboljšavanju apsorpcije ostalih sastojaka salate, poput spanaća, šargarepe i zelene salate.
Kafa
Kafa je jedan od najbogatijih prirodnih izvora antioksidansa. Studije pokazuju da kafa smanjuje rizik od pojave raka dojke i jetre. Kofein iz kafe ubrzava metabolizam za 16 odsto.
Mango
Pun je vitamina A i E, te smanjuje rizik od srčanih bolesti. Pomaže u probavi proteina, piše healthyliving.msn.com.
 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP