Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

ŠVEĐANI UTVRDILI

Gojaznost povećava rizik od raka debelog ceva!

Autor: Srna | 26.05.2015 - 13:52:00h | Komentara: 0

Prekomerna težina u dobi adolescencije povezana je sa većim rizikom od razvoja raka debelog creva, rezultati su najnovijeg istraživanja.

Porast broja gojaznih  može dovesti do  povećanja oboljenja  srca, i jedan je od  najvažnijih faktora  rizika za pojavu  karcino

Istraživanje je rađeno tokom 35 godina | Foto: Shutterstock

Istraživači su u ovom radu pratili oko 240.000 švedskih muškaraca tokom 35 godina. Ispitanici u istraživanju na početku su bili stari između 16 i 20 godina.Većina su bili normalne težine, 6,5 odsto su imali prekomernu težinu, a jedan odsto su bili gojazani. Tokom studije registrovano je 855 slučajeva kolorektalnog kancera.
Analiza, koja je objavljena u međunarodnom časopisu za gastroenterologiju “Gat”, pokazala je da su tinejdžeri prekomerne težine imali dva puta veći rizik od dobijanja raka debelog creva, dok je taj broj bio veći kod gojaznih tinejdžera.
Svetski fond za istraživanja bolesti raka utvrdio je da postoji “jaka veza između gojaznosti i raka”.
Rak debelog creva je treći najrašireniji oblik raka u svetu, sa blizu 1,4 miliona novih slučajeva svake godine. Sa ovim oboljenjem povezuje se obrađeno crveno meso i abdominalna masnoća.
U studiji čiji su autori Univerzitetska bolnica Orebro u Švedskoj i Univerzitet Harvard ističe se da kasna adolescencija označava prelaz iz detinjstva u doba odrastanja i to je period ubrzanog rasta, posebno među muškarcima.
“Veoma je važno da razumemo ulogu izloženosti različitim faktorima u detinjstvu i adolescenciji u vezi sa razvojem kolorektalnog kancera u kasnijem dobu”, navodi se u istraživanju.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP