Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

KUTAK ZA ZDRAV ŽIVOT

Grehota je da se baci!

Autor: | 09.03.2014 - 08:09:00h | Komentara: 0

Mada se mnogi delovi namirnica svakodnevno bacaju, nutrucionisti tvrde da je to velika greška. Kora jabuke poboljšava funkciju pluća, pomorandžina kora snižava holesterol, a stabljika blitve jača imunitet. Evo šta nikako ne treba bacati…

Rotkvice

Rotkvice | Foto: Shutterstock

Kora jabuke
Svaki dan se preporučuje da pojedete dve do tri šolje povrća i dve šolje voća. Preporučeni dnevni unos bilo bi lakše postići da se svaki dan ne bacaju delovi namirnica bogati vlaknima i hranljivim sastojcima kao što je kora jabuke, upozoravaju nutricionisti. U kori se skriva više vitamina nego u samom plodu, a obiluje i antioksidansom kvercetinom, koji pomaže u borbi s Alchajmerovom bolešću i poboljšava funkciju pluća.


Pomorandžina kora
Bogata je hranljivim sastojcima koji snižavaju nivo holesterola u krvi bolje od pojedinih lekova, otkrila je američka studija. Pomaže kod gorušice i probavnih problema, a flavonoidi kojima obiluje štite od bolesti srca i raznih upala. Pomorandžina kora može da se doda kolačima i salatama.

Stabljika blitve
Sadrži velike količine glutamina, aminokiseline koja jača imunitet i pomaže bržoj obnovi organizma. Ona pomaže kod bržeg zaceljivanja rana i oporavka od povreda. Preporučuje se da se kuva zajedno s lišćem jer se tako gubi najmanje hranljivih materija.

Kora od lubenice
Beli deo kore sadrži aminokiselinu koja pospešuje izbacivanje azota iz krvi. Takođe, ova supstanca poboljšava telesnu izdržljivost i ublažava bolove u mišićima. Stoga se preporučuje svima koji redovno vežbaju. Od kore od lubenice moguće je napraviti odlično slatko.

Lišće rotkvice
Iako su se rotkvice u početku uzgajale zbog lišća, vremenom je plod dobio vodeću ulogu. Lišće iako zanemareno neprikosnoveni je izvor vlakana, kalcijuma, gvožđa, vitamina A i K. Može da se doda salatama ili kuva kao prilog uz glavno jelo. Sličnog je ukusa kao radič.

Lišće repe
Baš kao i lišće rotkvice, i lišće repe obiluje vitaminom A i K neophodnim za zdravlje očiju i pravilno zgrušavanje krvi. Takođe je odličan izvor vlakana, kalijuma i gvožđa. Ima ljutkasto-slatki ukus i priprema se kao dodatak glavnom jelu.

Kora krompira
Bogata je vitaminima B i C, gvožđem, kalcijumom i kalijumom, koji izgrađuju kosti, koži daju sjaj i čuvaju zdravlje mišića. Krompir je najbolje pripremati u rerni prepolovljen u foliji jer tako zadržava najviše hranljivih sastojaka.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP