Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

OVO POKUŠAJTE DA IZBEGNETE:

Greške koje pravimo ujutru

Autor: Večernje Novosti | 16.10.2014 - 13:24:00h | Komentara: 0

Jutarnja mrzovolja često može da se produži na čitav dan, a da se ne zna poreklo njene pojave. Može da ostane dnevni saputnik uprkos dobrom i kvalitetnom snu, kao i omiljenoj šolji kafe ili čaja. Uzrok za ovakvo stanje uvek postoji, samo treba otkriti greške kojih često nismo ni svesni.

buđenje krevet spavanje

Foto: Profimedia

Buđenje u mraku, brz odlazak pod tuš, a onda na posao, bez dodira sa svetlošću, nesvesno utiče na raspoloženje većine. Naučnici smatraju da su ljudi koji svetlost osete tek po podne loše volje i sa većim indeksom telesne mase.

Izlaganje suncu u prepodnevnim satima je nezamenljivo. Samo pola sata jutarnjeg svetla dovoljno je za podešavanje unutrašnjeg sata svakoga ponaosob i regulisanja nivoa energije, apetita i metabolizma. Stoga, prilikom jutarnjeg buđenja, svako neka podigne roletne, otvori prozor i uživa u suncu.
Neunošenje dovoljne količine vode nakon buđenja dovodi do lošeg raspoloženja, zbrkanosti u glavi i osećaja premorenosti tokom dana. S druge strane, dovoljan unos vode stvara osećaj sreće, energičnosti, brzine, čvrstine. Da biste bili spremni za sve dnevne izazove, u prvom satu nakon buđenja treba popiti tri čaše vode, poručuju britanski istraživači.
Preskakanje doručka može da izazove nabusitost i loše ponašanje tokom dana. Muškarci koji doručkuju pre odlaska na posao raspoloženiji su, efektnije i brže završavaju dnevne obaveze, pokazala su istraživanja. Zdrav doručak kombinovan od proteina i ugljenih hidrata veoma je važan za mozak, koji na ovaj način dobija dovoljno energije za normalno funkcionisanje tokom dana.
 

Tagovi:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP