Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

KUTAK ZA ZDRAV ŽIVOT

Grožđani detoks

Autor: | 03.08.2014 - 09:02:00h | Komentara: 0

Bobičasti plod loze predstavlja vrlo zahvalnu namirnicu, velike nutritivne i dijetetske vrednosti, a u medicini je trenutno vrlo in. Grožđe deluje kao prirodni tonik, a uz to je i izrazito hranjiva namirnica. Njegova sezona je već počela, zato navalite...

Grožđe stimuliše probavu, štiti srce i čisti organizam od toksina

Grožđe stimuliše probavu, štiti srce i čisti organizam od toksina | Foto: Shutterstock

Grožđe je bogat izvor vitamina A, B i C, kao i minerala (kalijum, kalcijum, magnezijum, fosfor, gvožđe, mangan). Sadrži visok udeo šećera, voćne kiseline, fosfornu kiselinu, tanine, vlakna, proteine i dugi niz materija koje imaju blagotvorni učinak na naše zdravlje. Zbog svega toga, ima veliku energetsku i hranljivu vrednost, pospešuje probavu, prirodni je antioksidans i diuretik i smanjuje rizik od bolesti srca i raka.


Zahvaljujući tim karakteristikama, preporučljive su i povremene jednodnevne dijete koje uključuju grožđe koje se sprovode tako što se tokom celog dana polako jede samo grožđe. Efekti dijete su stimulisanje probave, jačanje i čišćenje organizma od štetnih materija.

Suvo za doručak
Međutim, osim kao sveže voće, grožđe jača naše zdravlje i kroz razne proizvode koji se pripremaju od njega. Sok od grožđa pospešuje apetit, normalizuje krvni pritisak, pomaže kod slabovidosti i u smanjenju začepljenja krvnih sudova i jača metabolizam. Osušeno grožđe takođe ima veliku nutritivnu vrednost.

In vino veritas
Veoma zdrave su i same semenke, pošto su pune raznih antioksidanasa, čime usporavaju starenje i sprečavaju pojavu nekih bolesti. Pune su vitamina E i C i imaju antivirusna i antikancerogena svojstva. Ne smemo zaboraviti ni najpoznatiji proizvod od grožđa, a to je vino, koje deluje kao blago sredstvo za smirenje, poboljšava probavu, jača apetit i smanjuje opasnost od srčanih bolesti. Naravno, sve to kada se konzumira u optimalnim količinama, što je otprilike dve čaše dnevno za muškarce i jedna za žene.

Napravite masku


Grožđe se može koristiti i u kozmetičke svrhe zbog blagotvornog dejstva na kožu, bilo da ga jedemo sveže ili u obliku raznih preparata, s obzirom na to da regeneriše ćelije kože i daje joj mladalački izgled. Može da se koristiti kao maska za lice tako što se napravi kaša od svežih oljušćenih bobica, bez semenki, nanese na kožu i ispere za 20 minuta.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP