Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

OVO TREBA DA ZNATE O HERPESU

Grozna, dosadna i bolna rana

Autor: Nataša Lazović | 27.04.2015 - 07:00:00h | Komentara: 0

Da li vam često izlaze groznice? Ili niste sigurni da li je to što vam se pojavilo na uglu usana samo bubuljičica ili herpes? Dermatolog Svetlana Minić za ALO! odgovara na sva pitanja koja muče ljude sa herpesom.

Groznicu ne dirajte, ne  ljubite se, ublažite je  puderom za boginje

Groznicu ne dirajte, ne ljubite se, ublažite je puderom za boginje | Foto: Profimedia

Simtomi izgledaju ovako: Na otečenoj, crvenoj, bolnoj koži u uglu usana ili tik pored usana, pojavljuju se mali plikovi ispunjeni tečnošću. Posle nekog vremena, oni pucaju, vlaže i formira se žuta krasta koja nakon pet do sedam dana otpadne, a ranica zaceli. Prvi simptomi mogu se javiti dva do 20 dana nakon izloženosti virusu, a dan ili dva pre izbijanja plikova javlja se svrab i peckanje na tom mestu.
- Upravo u ovom periodu je herpes najinfektivniji, dakle oni koji osećaju da će im se pojaviti, trebalo bi da izbegavaju ljubljenje. Groznica se poput gripa prenosi kapljičnim putem i zabluda je da bivamo zaraženi još u detinjstvu, te da nam infekcija ostaje za ceo život – objašnjava dr Minić.


Studije pokazuju da je oko 90 odsto odrasle populacije u nekom trenutku bilo izloženo herpes simpleks 1 virusu. Prema rečima naše sagovornice ne postoji porodica ili krug prijatelja, a da barem neko od njih nema herpes, što kod ostalih članova (usled česte izloženosti) može da izazove otpornost.

Ako se  pojavi češće  od pet puta  godišnje  javite se  lakaru

Ako se pojavi češće od pet puta godišnje javite se lakaru | Foto: Profimedia


- Svi smo mi posebnog kova, odnosno različito smo osetljivi na mnoštvo agenasa kojima smo okruženi. Okidač za aktiviranje virusa je najčešće stres, ali to može da bude i prehlada, hronična bolest i slično. Takođe, može se javiti na prelazu dva godišnja doba – napominje doktorka.

Groznica obično spontano prolazi bez posebnog lečenja. Simptome možete ublažiti kremama koje hlade (na bazi mentola) ili antivirusnim preparatima. Pomaže i prašak protiv boginja ili cinkova pasta, ovi preparati suše i smiruju kožu. Plikove NE DIRAJTE. Nemojte ih češati, i ni slučajno ne pokušavajte da ih iscedite. Izbegavajte ljubljenje i dodirivanje dok se plikovi ne povuku, i često i temeljno perite ruke.

- Ako vam herpes izbija često, recimo više od pet puta godišnje ili ako traje duže od nedelju dana posavetujte se sa lekarom, možda vam je potrebna neka terapija u vidu lekova. Takođe, ako vam se groznica naglo proširi, odnosno rascveta, obavezno se obratite dermatologu jer je u pitanju ozbiljna stvar (nadovezana bakterijska infekcija i druge komlikacije) koja zahteva hitno lečenje – savetuje dr Minić.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP