Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

KAKO SE IZBORITI SA NEDOSTATKOM ENERGIJE

Gvožđe briše umor!

Autor: Ekipa Alo! | 14.02.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Sindrom hroničnog umora razlikuje se od pukog premora, koji prolazi nakon dobrog sna ili opuštajućih aktivnosti. Traje mesecima, ponekad i godinama, crpi energiju i snagu, zbog čega se radne sposobnosti znatno smanjuju. Novija istaživanja ukazuju na to da jedan od uzroka može da leži u nedostatku gvožđa…

I mali nedostatak  minerala negativno utiče na energetski nivo

I mali nedostatak minerala negativno utiče na energetski nivo | Foto: Shutterstock

Slika i prilika
Hronično umorne osobe se bude umorne, a takvo stanje je i hroničan stres za organizam - imunitet je slabiji, što prate česte infekcije disajnih i mokraćnih puteva. Hroničan umor je, najčešće, stanje bez fizičkih oboljenja, nastaje postepeno i dugo traje. Čovek se vremenom navikne da funkcioniše pod opterećenjem, sa stalnim doživljajem nedostatka energije. U prevodu, ne preduzima ništa što bi promenilo situaciju.


Mogući uzroci
Glavni uzroci su preveliki radni zahtevi i obaveze, stres, premalo sna i prijatnih dešavanja, kao i nepravilna ishrana - nema dovoljno vitamina, minerala i još nekih antioksidanasa. Ineresantno je da su naučnici sa univerziteta u Lozani, u Švajcarskoj, utvrdili da se posle tromesečnog uzimanja gvožđa umor kod pacijenata sa hroničnim simptomima iscrpljenosti smanjuje za čak 50 odsto. Istraživanje je doprinelo saznanju da je gvožđe delotvorno i kod onih pacijenata koji nisu anemični. Ne morate imati veliki deficit ovog minerala da bi njegovo konzumiranje bilo efikasno jer i mali nedostatak gvožđa negativno utiče na nivo vaše energije. Važno je istaći da primena minerala koji daje energiju otklanja negativne efekte drugačijih načina lečenja umora. Do toga može doći ukoliko se umor kombinuje s depresijom ili anksioznošću.

Gde se nalazi
Gvožđe je neophodan mineral za normalno funkcionisanje i dobro zdravlje. Najvažnija uloga je što prenosi kiseonik do svih tkiva i organa jer je sastavni deo hemoglobina u crvenim krvnim zrncima.
Male količine gvožđa nalaze se u voću, povrću i mesu, što je deo uobičajene ishrane na našem području, a da biste obezbedili dovoljan unos ovog važnog minerala, jedite crveno meso (junetina, govedina), mahunarke, musli (ovako obrađene žitarice često su obogaćene gvožđem), zeleno povrće (spanać, brokoli, grašak, zelje, blitva), jaja, integralni pirinač, tofu, suvo voće (suve šljive, grožđe ili kajsije), višanje, borovnice, cveklu... Obavezno koristite i namirnice bogate vitaminom C i beta karotenom, koji su vrlo važni za apsorpciju gvožđa.

Promenite navike


Ne treba piti previše kafe, čaja ili mleka tokom dana jer ta pića sadrže materije koje se vezuju uz gvožđe sprečavajući njegovu apsorpciju. Pijte ih između obroka, a unos kafe i jakog čaja smanjite. Takođe, gastritis, odnosno povećana količina kiseline u želucu, sprečava apsorpciju gvožđa, pa treba jesti namirnice koje je neutrališu, kao što su pirinač, krompir i banane.
 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP