Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

NEVOLJE IZ SLANE VODE

Hitna pomoć na plaži

Autor: Ekipa Alo! | 08.08.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Čitavih godinu dana ste s mukom štedeti za letovanje i sada ste se napokon domogli toplog peska i kristalno čistog mora. I dok uživate u plivanju, ronjenju, odbojci u vodi, možda surfovanju, nije zgoreg da vas podsetimo da morske dubine mogu da budu i izvor opasnosti. Ako vas strefi neka od njih, evo šta vam je činiti…

Držite se  devize  „kad pijem,  ne plivam”

Držite se devize „kad pijem, ne plivam” | Foto: Shutterstock

Opekotine od meduze
Nakon kontakta s meduzom, na koži dolazi do alergijske reakcije na supstance koje se nalaze u njihovim pipcima, ali ta opekotina najčešće nije opasna. Ipak, ako je površinom veća od raširenog dlana s prstima i pojave se veći plikovi, trebalo bi da se javite lekaru. Kortikosteroidne kreme smanjiće reakciju, a kao prva pomoć poslužiće ispiranje opekotine morskom vodom, kao i sirće, limunov sok ili urin.


Opekotine od sunca


Kod pojave crvenila i osećaja zatezanja nakon sunčanja kao prva pomoć poslužiće hladna kupka u koju možete staviti malo jabukovog sirćeta, kao i naknadno mazanje kantarionovim uljem. Jogurt u debljem sloju pomoći će da ohladite kožu i smanjite opekotine. Ipak, ako se pojave plikovi, ili se koža ljušti i dođe do otvorenih rana, otiđite kod lekara po specijalizovanu kremu.

Bodlje ježa
Stajanje na ježića donosi velike probleme, najviše jer onemogućava normalno hodanje dok ne izvadite iglice. Ako ih je malo, to možete učiniti sami uz pomoć dezinficikovane igle, pincete i alkohola. Vadite ih na način kao što bi vadili trn iz kože. Ako su bodlje preduboko ili ih je previše da bi ih sami izvadili, obavezno posetite lekara kako se noga ne bi zagnojila.

Ubod morskog pauka
Morski pauk (ima ga na Mediteranu) je vrsta ribe koja se najčešće nalazi u pesku, a kako na leđima ima otrovne bodlje do nezgoda dolazi tako što ljudi stanu na njih, dok su kod ribolovaca češći ubodi po rukama. Odmah nakon uboda oko rane se javlja izrazito snažan bol, rana na početku može da krvari, ali se vrlo brzo zatvara zbog pojave otoka. Kako je otrov te ribe osetljiv na temperaturu, najbolje je što pre nakon uboda uroniti u vruću vodu, koliko god vruće možete da izdržite. Dobra prva pomoć je i urin na ubod. Potom se javite lekaru, jer može doći i do grčeva i nesvestice, naročito kod starijih bolesnika i male dece.

Ne u vodu siti i vreli!

Jedna od najčešćih grešaka koju mnogi čine je ulazak u vodu nakon obroka. Pravilo je da treba pričekati jedan sat. U vodu takođe nikako ne treba ulaziti vruć jer telo može da doživi šok, koji kod srčanih i hroničnih bolesnika može da bude fatalan. Zato je važno prvo ući u vodu do kolena, nakvasiti područja gde se nalaze važni krvni sudovi - poput zglobova, vrata i stomaka. Konzumiranje alkohola glavni je factor rizika kod utapanja, naročito mladih, pa ga svakako treba izbegavati.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP