Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

KAD KIJAVICA NE DA MIRA

Homeopatijom protiv alergije

Autor: N. Lazović | 15.04.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

U Srbiji je sezona polena počela nešto ranije nego što je uobičajeno, a trenutno od velikih alergena cvetaju breza, jasen, vrba i orah, što će u narednom periodu dovesti do velikog broja obolelih od alergijskog rinitisa, odnosno kijavice. Stručnjaci savetuju da se protiv alergije treba boriti na više frontova, klasičnim lekovima, homeopatijom i fitoterapijom...

U Srbiji  oko 40 odsto  građana  periodično  oboleva od  nekog vida  alergije

U Srbiji oko 40 odsto građana periodično oboleva od nekog vida alergije | Foto: Shutterstock

Svaki drugi Evropljanin
Statistika kaže da će do 2015. godine svaki drugi Evropljanin patiti od alergije. U Srbiji se procenjuje da oko 40 odsto građana periodično oboleva od nekog vida alergije.
- Sezona polena počinje u prvim danima februara i traje do kraja oktobra, a koncentracija polena u vazduhu najveća je ujutru, na suvom toplom danu i slabom vetru - objašnjava Mirjana Mitrović, načelnica službe za polen Agencije za zaštitu životne sredine.


Alergija ili prehlada
- Alergijski rinitis liči na prehladu, ali ako prehlada traje više od nedelju dana, a javlja se uvek u isto doba godine, najverovatnije se radi o alergijskom rinitisu - kaže dr Branimir Nestorović, načelnik odeljenja za pulmologiju i alergologiju Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj, i dodaje da se bolest javlja u bilo kom starosnom dobu, ali da najčešće počinje od 8 do 11. godine, a u 80 odsto slučajeva razvije se do 20. godine.

Lečenje
- Dok klasična terapija alergijskih stanja, kao što su kortikosteroidi, deluje tako što olakšava ili potiskuje simptome bolesti kada do nje dođe, klinički je dokazano da homeopatski preparati uspevaju da spreče razvoj zapaljenja, tako da mogu da se koriste preventivno u sprečavanju simptoma alergija i do šest nedelja unapred - kaže Marija Krivačić, homeopata.

Doktor Nestorović smatra da, s obzirom na to da sezona alergija traje bezmalo cele godine, uz klasične lekove treba uključiti i one alternativne ili, kako on više voli da kaže, komplementarne.
- Homeopatija je pokazala izvanredne rezultate u lečenju, a to mogu da potvrdim iz ličnog iskustva jer i sam patim od ove bolesti. Uz homeopatiju, svojim pacijentima toplo preporučujem i fitoterapiju, a najdelotvorniji narodni lekovi koji se već vekovima koriste kao antialergeni su crni luk i kopriva - savetuje doktor.

Bezbedno i efikasno

Homeopatija podrazumeva metod lečenja pri kom se koriste preparati uglavnom biljnog i mineralnog porekla, bez sintetičkih supstanci. Zbog visokog stepena bezbednosti, lekove mogu korsititi deca, trudnice, doilje i osobe koje već koriste klasične lekove.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP