Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

NAUČNICI OTKRILI

Hormon grelin možda utiče na nivo holesterola u organizmu!

Autor: Tanjug | 13.11.2013 - 09:12:00h | Komentara: 0

Naučnici su otkrili da je za nivo holesterola u cirkulaciji odgovoran hormon u mozgu pod imenom grelin, koji ima važnu ulogu u regulaciji unosa hrane i potrošnji energije.

U viršle se dodaju drobljena šija, leđa, trtica i kosti i koža od pilića koji su  puni antibiotika,  hormona, teških metala i ba

Tim istraživača američkog Univerziteta Sinsinati otkrio je da miševi koji imaju veliku koncentraciju tog hormona u mozgu imaju i veliku koncentraciju holesterola u krvi, piše portal "Moj doktor".

Istraživači ukazuju da hormon grelin blokira receptor melanokortin 4 (MC4R), koji se nalazi u delu mozga pod nazivom hipotalamus, a koji inače upravlja nizom važnih životnih funkcija, od telesne temperature, preko ishrane pa sve do emocija i motivacije.

Doktor Matijas Čop, vodja ovog istraživanja je rekao da je "tim bio zaprepašćen kada je video da se isključivanjem receptora MC4R u mozgu može postići da uneti holesterol ostane u krvi mnogo duže".

Naučnici tvrde da to otkriće pruža nove terapeutske mogućnosti, ali da je potrebno sprovesti još mnogo istraživanja pre nego što bi se mogla sprovesti ispitivanja na ljudima.

Trenutne terapeutske mogućnost za snižavanje nivoa holesterola sastoje se od smanjenja unosa masti, redovnog vežbanja i uzimanja lekova koje je propisao lekar.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP