Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

KAKO PREPOZNATI LOŠ RAD ŽLEZDA

Hormoni u haosu

Autor: Ekipa Alo! | 29.08.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Čitav ljudski organizam je pod dirigentskom palicom hormona, čije vrlo male doze upravljaju našim raspoloženjem, ponašanjem i funkcijom pojedinih organa. Ako se taj složeni sistem „pokvari“, posledice mogu biti blaže, ali i teže zdravstvene smetnje…

Povećana telesna težina, smanjena  polna želja, glavobolja, nesanica...  simptomi su koje ne treba ignorisati

Povećana telesna težina, smanjena polna želja, glavobolja, nesanica... simptomi su koje ne treba ignorisati | Foto: Shutterstock

Hipofiza
Ova žlezda se nalazi sa donje strane mozga i upravlja radom većine žlezda. Proizvodi hormon rasta, hormon stimulacije folikula FSH i luteinizacijski hormon LH, kao i hormon TSH, koji nadzire rast i rad štitnjače.
Smetnje u poremećaju: najčešći problem je preterano ili nedovoljno lučenje jednog ili više hormona hipofize, poput hormona štitnjače ili nadbubrežnih žlezda. Simptomi su glavobolja u kombinaciji s problemima sa vidom.


Štitnjača
Ova važna žlezda je smeštena u dnu vrata. Proizvodi hormone koji utiču na rast, proizvodnju telesne energije i brzinu metaboličkih procesa.
Smetnje u poremećaju: razlikuju se u zavistnosti od toga da li štitnjača radi prejako ili premalo. Kod slabijeg rada javlja se usporenost metabolizma, a kod jakog ubrzanost. Za oba je poremećaja karakteristično lupanje srca, slabljenje noktiju i kose, poremećaji menstrualnog ciklusa, nagle promene telesne težine.

Gušterača
Ova žlezda se nalazi u gornjem delu trbušne šupljine. Njena funkcija je kontrola nivoa šećera u krvi otpuštanjem hormona insulina i glukagona.
Smetnje u poremećaju: najčešći simptomi su promena telesne težine, stalan osećaj žeđi, malaksalost i drugi znaci koji upućuju na nastanak šećerne bolesti.

Nadbubrežna žlezda
Nalazi se iznad bubrega, a odgovorna je za proizvodnju hormona kortizona i kortizola, ali je zaslužna i za malu količinu muških i ženskih polnih hormona, ako i hormona stresa - adrenalina.
Smetnje u poremećaju: kod pojačanog rada dolazi do prekomernog stvaranja androgenih steroida, odnosno testosterona i sličnih hormona. Tada dolazi do pojačane dlakavosti kod muškaraca i žena, pojave akni, jačanja libida i poremećaja u menstrualnom ciklusu.

Jajnici
Ovaj parni organ zadužen je za reprodukciju, ali i održavanje ravnoteže polnih hormona. Jajnici regulišu menstrualni ciklus, omogućavaju sazrevanje i otpuštanje jajnih ćelija i proizvode hormone estrogen i progesteron.
Smetnje u poremećaju: najčešće se radi o sindromu policističnih jajnika, za koji je tipičan neregularan - skraćen ili produžen menstrualni ciklus, pojačana dlakavost, pojava akni, neplodnost i debljanje oko struka.

Testisi
Ove muške polne žlezde su ekvivalent jajnicima, a njihova je primarna uloga proizvodnja spermatozoida i muškog polnog hormona testosterona.
Smetnje u poremećaju: simptomi niskog nivoa testosterona su smanjeni libido, nizak volumen semena, gubitak kose, umor i manjak energije, gubitak mišićne mase i izostanak ili slabljenje erekcije.
 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP