Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

PRIRODA U SLUŽBI ZDRAVLJA I LEPOTE

Hrana koja beli zube

Autor: | 07.02.2014 - 08:02:00h | Komentara: 0

Da je prvi korak u prevenciji kvarenja zuba njihovo redovno pranje, sigurno svako zna, ali vrlo je korisno znati i kako upravo određene namirnice omogućavaju održavanje zuba, a da ih pritom izbeljuju! Ova hrana podariće vam lepši osmeh…

Kalcijum i fosfor, minerali koje sadrže sir i tofu, sprečavaju propadanje zuba

Kalcijum i fosfor, minerali koje sadrže sir i tofu, sprečavaju propadanje zuba | Foto: Shutterstock

Šargarepa
Čvrsta i hrskava hrana poput sirove šargarepe prisiliće vas da više žvaćete, a upravo je to dobra stvar. Naime, žvakanje stimuliše proizvodnju pljuvačke, koja neutrališe kiselinu i enzime u ustima koji mogu uništiti gleđ.


Sir i tofu
Tokom godina kiselina polako ali sigurno nagriza zubnu gleđ. Ipak, kalcijum i fosfor, minerali koje sadrže sir i tofu, sprečavaju propadanje zuba. Iako su u odraslom dobu zubi već formirani, svakako je korisno redovno konzumirati ove minerale, koji obnavljaju površinu zuba.

Karfiol
Slično kao i šargarepa, ovo povrće takođe ima funkciju kojom štiti gleđ, naravno, ako se jede sirovo. Osim toga, karfiol sadrži glukosinolate, spojeve sumpora i kiseonika koji smanjuju šansu obolevanja od tumora usta i probavnog trakta.
Losos
Losos je odličan izvor fosfora, koji jača zube, a svega tri grama lososa ima čak 315 mg tog korisnog minerala. Čista i neoštećena gleđ zube čini zdravijima i beljima. Osim toga, masna riba takođe je odličan izvor vitamina D, te podstiče apsorpciju kalcijuma.

Spanać
Naravno, prilično je nezgodno kada komadići spanaća zapnu među zube, ali taj se rizik isplati. Tamno lisnato povrće jedan je od najboljih izvora magnezijuma koji je presudan za zdrave zube i bele zube. Pola šoljice spanaća sadrži čak 78 mg magnezijuma.

Jabuke
Gruba tekstura ovog voća prepunog vlakana ima odličnu funkciju ribanja plaka i desni. Jabuka srednje veličine sadrži oko četiri grama vlakana, što je čini jednim od najboljih izvora vlakana. Osim toga, kiselina koja se nalazi u jabukama može posvetliti boju zuba i apsorbirati površinske mrlje.

Jagode
Iako bobičasto voće vrlo lako sve oboji, činjenica je da askorbinska kiselina u plodu ima blagu moć izbeljivanja. Jagode su takođe prepune polifenola, koji sprečavaju nastanak i razvoj bakterija. No nakon konzumacije bilo kakvog voća ili kisele hrane svakako treba oprati zube.

Nikako ne zaboravite...


*Idelano bi bilo da ne pušite, ne pijete crni čaj, gazirana pića i tamne sokove ako želite da imate divne zube. Imajte na umu da sve što je tamne boje, a stavite u usta, ostavlja trag na zubima. Ako ipak ne možete da odolite, operite zube odmah posle obroka ili ispijanja pića.
* Bitno je da osim zuba redovno čistite i jezik. Postoje četkice za zube sa posebnim delom za jezik pomoću kog bi trebalo da praktikujete čišćenje. Imaćete svež dah, a odstranićete i gomilu bakterija iz usta.
* Soda bikarbona se zbog svog reaktivnog svojstva lako spaja sa prljavštinom na zubima, a ukoliko se pomeša sa morskom solju, efekat se pojačava. Zubi će biti belji i naslage manje, ali ne preterujte sa upotrebom – jednom nedeljno je sasvim dovoljno.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP