Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

OD LUKA DO KUPUSA

Hrana koja leči!

Autor: A. E. | 23.01.2015 - 10:01:00h | Komentara: 0

Poznato je da su neke vrste hrane lekovite, odnosno da mogu da doprinesu sprečavanju i lečenju nekih bolesti, što se pripisuje sadržaju antioksidansa u njima. Tako, kupus leči 87 bolesti, a crni luk 28. Evo još nekih uobičajenih namirnica…

povrće

Banana – smiruje želudac, smanjuje pojavu čira u želucu smanjenjem lučenja kiseline.

Beli luk – smatraju ga čudom od leka. Deluje kako antibiotik (smatra se da pomaže u sprečavanju i lečenju raka), snižava krvni pritisak i holesterol, smanjuje pojavu srčanih napada, prehlada i upala.

Crni luk – najbogatiji snažnim antioksidansom kvercetinom zahvaljujući kome se smanjuje pojava raka želuca. Povećava korisni holesterol (HDL), a smanjuje štetni (LDL). Deluje protiv krvnih ugrušaka, astme, hroničnog bronhitisa, polenske kijavice, dijabetesa, arterioskleroze, dijabetesa i infekcija. Deluje antibiotski.

Jabuka – smanjuje štetni holesterol. Ima blago antibiotičko i antiinflamatorno delovanje.

Jogurt – deluje antibiotski. Stimuliše stvaranje gama-interferona. Smanjuje proliv, prehladu i upalu grla. Zbog bogatstva kalcijumom koristan je protiv osteoporoze.

Kupus – sadrži mnoge antioksidanse i neke antikancerogene materije. Sok od kupusa leči čir na želucu. Pošto se neki korisni sastojci kupusa uništavaju kuvanjem, bolji je svež ili kiseli kupus.

Med – ima antibiotske osobine. Koristan je protiv mnogih bolesti. Deluje umirujuće.

Paprika (babura) – vrlo bogata antioksidansom vitaminom C. Korisna je protiv prehlade, bronhitisa, astme, respiratornih infekcija, katarakte, arterioskleroze i angine pektoris.

Paradajz – vrlo bogat antioksidansom likopinom, kojem se pripisuju antikancerogena svojstva.

Peršun – bogat antioksidansima monoterpenima, ftalidima i poliacetilenima. Neutrališe kancerogene u duvanskom dimu.

Pomorandža – sadrži vrlo značajne karotinoide, terpene i flavonide, zbog čega se smatra da pomaže u sprečavanju i lečenju raka pankreasa, želuca i dojke. Bogata je C vitaminom i beta karotinom. Smanjuje napad astme, pojavu bronhitisa i obolenja desni.

Šargarepa – vrlo bogata beta karotenom, štiti arterije i oči, pojačava imunitet, smanjuje infekcije, pojavu angine pektoris, raka i moždanog udara. Smanjuje holesterol u krvi. Kuvanjem se beta karoten ne uništava, a organizam ga lakše apsorbuje.
 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP