Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

ISHRANA U FUNKCIJI ZDRAVLJA

Hrana koja „skida” holesterol!

Autor: A. E. | 23.03.2015 - 07:00:00h | Komentara: 0

Visok nivo holesterola u krvi ključni je faktor za razvoj srčanih oboljenja, koja uzimaju tri puta više života nego tumor dojke i dva puta više od raka pluća. Dobra vest je da je smanjenje holesterola najvažnija stvar koju možete da uradite kako biste smanjili rizik po zdravlje.

Smanjenje lošeg holesterola  je najbolja stvar koju možete  da uradite za svoje zdravlje

Smanjenje lošeg holesterola je najbolja stvar koju možete da uradite za svoje zdravlje | Foto: Profimedia

Mahunarke
Mahunarke su najrašireniji, najjeftiniji i najbezbedniji prirodni lek protiv holesterola. Efikasne su sve vrste mahunarki, beli, smeđi, šareni pasulj, sočivo i soja. Sojin protein koji znatno snižava “loš” holesterol (LDL) nalazi se u zrnu soje, sojinim pahuljicama, sojinom mleku i tofuu, ali ga nema u sosu od soje i sojinom ulju.


Beli luk
Beli luk takođe snižava holesterol, što su dokazale brojne studije. U belom luku je pronađeno šest sastojaka za koje se smatra da snižavaju holesterol, sprečavajući njegovo stvaranje u jetri. Tri čena belog luka dnevno može da smanji holesterol za deset odsto. Beli luk, sirov, baren ili mariniran, može regulisati nivo holesterola, ali je u prahu bezvredan.

Tri čena belog luka  dnevno mogu da smanje LDL za 10 procenata

Tri čena belog luka dnevno mogu da smanje LDL za 10 procenata | Foto: Profimedia


Maslinovo ulje
Maslinovo ulje deluje moćno na više načina. Snižava LDL, povećava koncentraciju “dobog” holesterola (HDL), poboljšava odnos LDL/HDL i sprečava oksidaciju LDL-a. Za razliku od njega, suncokretovo, kukuruzno i sojino ulje snižavaju i “dobar” holesterol. Da bi se sprečilo začepljenje arterija, prednost treba dati maslinovom ulju, a slično dejstvo ima i avokado.

Vitamin C
Jabuka, dunja i šargarepa sadrže dosta pektina, koji smanjuje koncentraciju LDL-a, a povećava koncentraciju korisnog HDL holesterola. Interesantno je da su u nekim studijama jabuke pokazale bolje dejstvo kod žena.
Grejpfrut, recimo, sadrži galakturonsku kiselinu i može ne samo da snizi nivo holesterola, već i da smanji već formiran plak u zidu arterija. Sok od grejpfruta ne sadrži korisna vlakna, pa je potrebno da se jede pulpa (meso) ploda. Jagode, limun, kivi, paprika, paradajz i drugo voće i povrće koje sadrži dosta vitamina C je posebno značajno u borbi protiv holesterola. Vitamin C i E, kao i beta karoten, antioksidantni su vitamini i uništavaju slobodne radikale, koji s druge strane čine LDL toksičnim i opasnim.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP