Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

PREVENTIVA

Hrana za srećna creva

Autor: Alo! | 29.03.2015 - 07:00:00h | Komentara: 0

Moderan način života i loša ishrana povećavaju rizik od raka debelog creva, koji je drugi uzrok smrtnosti od malignih bolesti.

U dnevni meni uvrstite šest do osam porcija voća i povrća

U dnevni meni uvrstite šest do osam porcija voća i povrća | Foto: Profimedia.rs

Studija na 77.000 ljudi potvrdila je da vegetarijanci imaju 20 odsto manji rizik od ove vrste karcinoma, dok je rizik kod vegetarijanaca koji konzumiraju i ribu manji za 43 odsto. Ove namirnice će vam svakako pomoći da održite crva u dobrom stanju:
 
Riba
Ribe bogate omega 3 masnim kiselinama kao što su tuna i losos smanjuju upalne procese u crevima, koji se povezuju s razvojem tumora. Preporučuje se da ribu jedete dva do tri puta nedeljno, savetuju lekari.

Ovsene pahuljice
Ovas je bogat vlaknima koja pomažu da hrana prođe kroz probavni trakt, a da se ne zadržava. Što se toksini koje zajedno s hranom unosite u organizam duže zadržavaju u crevima, to je veći rizik da će oštetiti DNK i izazvati razvoj raka, tvrde onkolozi.

Maslinovo ulje
Njegove osobine su dobro poznate, a blagotvorno deluje i na probavni sistem. Maslinovo ulje, baš kao i riba, obiluje omega 3 masnim kiselinama, koje smanjuju upalne procese, a samim tim i rizik od raka debelog creva. Preporučuje se da ga uvrstite u svakodnevnu ishranu.
Pasulj
Ova namirnica bogata je folatima, B vitaminom koji popravlja abnormalan DNK u probavnom traktu. Osim toga, obiluje vlaknima koja sprečavaju zadržavanje hrane u crevima.
Kurkuma
Stimuliše proizvodnju žuči, što poboljšava probavu i smanjuje gasove i osećaj nadutosti. Kurkuma sprečava razvoj novih ćelija tumora i uništava već postojeće. Njeni aktivni sastojci čuvaju telo od tumora izazvanih radijacijom i štite od karcinoma debelog creva.
kuvani paradajz
Likopen, supstanca koja paradajzu daje crvenu boju, sprečava ćelije raka da se vežu za zdravo tkivo koje im je potrebno za širenje po telu. Biološki je najaktivniji u kuvanom paradajzu.
Voće i povrće
I voće i povrće obiluje vlaknima i hranljivim sastojcima koji smanjuju upalne procese, a samim tim i rizik od raka debelog creva. Preporučuje se da u dnevni meni uvrstite i šest do osam porcija voća i povrća.
 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP