Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

MITOVI O TRUDNOĆI: SEKS I ZAČINI OPASNI ZA BEBU

I beba voli da uživa

Autor: Ekipa Alo! | 19.09.2013 - 07:21:00h | Komentara: 0

Trudnoća je nezaboravno iskustvo, ali česte zablude i bapske priče mogu da zbune trudnicu. Među najčešćima zabludama su da treba izbegavati vežbanje i seksualne odnose. A evo i drugih…

Najčešće zablude su da treba izbegavati  fizičku aktivnost i  seksualne odnose

Najčešće zablude su da treba izbegavati fizičku aktivnost i seksualne odnose | Foto: Shutterstock

Mit: Trudnoća traje devet meseci
Prosečna trudnoća od ovulacije do porođaja traje 38 nedelja i dva dana, a ne uobičajenih 40 nedelja ili deset meseci. Pošto termin porođaja može da varira i do pet nedelja, stručnjaci upozoravaju da ga ne treba shvatati doslovno. Porođaj zavisi od starosti trudnice, telesne težine i genetike.


Oblik stomaka određuje pol

Veličina stomaka i takozvano nisko ili visoko nošenje ne ukazuju na pol deteta, već su to samo bapske priče, tvrde stručnjaci. Interesantno je da na pol deteta, između ostalog, utiče i stres. Tako se u vreme prirodnih katastrofa rodi više devojčica, nego dečaka.

Mit: Seks je opasan za bebu
Iako postoji strah, seks tokom trudnoće nije opasan za nerođenu bebu, tvrde stručnjaci. Od seksualnih odnosa bi trebalo da se suzdrže žene koje imaju povećani rizik od preranog porođaja i one koje su u prethodnim trudnoćama imale komplikacije.

Mit: Nakon carskog nema prirodnog porođaja
Prirodan porođaj nakon carskog reza je moguć u gotovo 60 do 80 odsto. Rizik od ponavljanja carskog reza je veći kod starijih trudnica, ali i kod onih žena kod kojih je beba natprosečno velika.

Mit: Polne bolesti se prenose na bebu
U većini slučajeva polne bolesti se ne prenose na nerođeno dete, ali mogu povećati rizik od preranog porođaja i pobačaja. Naročito su opasne hlamidija i gonoreja koje direktno utiču na dete dok prolazi kroz porođajni kanal, pa se u tim slučajevima preporučuje carski rez. Više opasnosti predstavlja sifilis, koji se širi krvlju kroz placentu i može da zarazi bebu.

Mit: Zaboravite na vežbanje
Vežbanje u trudnoći je bezbedno, pa čak i poželjno, sve dok trudnica sledi preporuke svog lekara. Ne treba preterivati s vežbama, već ih raditi u skladu sa sposobnostima, a istezanje, šetnja i plivanje su odlične vežbe za trudnice.

Mit: Hrana i seks podstiču trudove
Iako trudove mogu da podstaknu određene namirnice poput cimeta i začina, kao i polni odnosi, to se događa vrlo retko. Moguće je da orgazam izazove stezanje grlića materice, a samim tim i trudove, ali zapravo tu nema pravila, slažu se stručnjaci.

Treba jesti za dvoje


Ovo je najčešća zabluda koja još ima i dodatke poput: „Valja se malo ugojiti, jer će ti trebati snage za porođaj“ ili „Bolje ti je da se ugojiš ako planiraš dugo da dojiš“. Trudnica bi zapravo trebala da dobije na težini onoliko koliko skupa teže plodova voda i posteljica (11-13 kg) - sve više od toga skladišti se kao salo. Osim toga, deblje žene nemaju više snage, nego naprotiv – lakše se umaraju.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP