Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

MITOVI I ZABLUDE O LJUBAVI

I deca su srodne duše

Autor: Ekipa Alo! | 29.07.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Mnogi protraće celu svoju mladost (neki i život) u potrazi za srodnom dušom, za onom jednom i neponovljivom osobom sa kojom bi život bio pesma, a problemi se rešavali sami od sebe. Psiholozi ruše neke od najčešćih mitova o takvoj duši…

Različitosti teraju  partnere  da izađu  iz svoje zone  prijatnosti

Različitosti teraju partnere da izađu iz svoje zone prijatnosti | Foto: Shutterstock

Postoji samo jedna
Da za svakog u životu postoji samo jedna srodna duša jedan je od najčešćih mitova. Zbog takvog razmišljanja ljudi se boje da se ponono vežu nakon prekida veze ili smrti supružnika. Međutim, psiholozi se slažu da je srodna duša neko ko nas nadopunjuje u određenom delu životu, pa to može da bude partner, prijatelj, član porodice i dete.


Sve potrebe zadovoljene
Prema uvreženom mišljenju srodna duša bi trebalo da zadovolji sve partnerove potrebe tako da on nema potrebu da se bavi drugim stvarima. Međutim, stručnjaci se slažu kako je za zdravu vezu važno imati i odvojene interese.

Jednostavna veza
Srodne duše ne treba da rade na vezi, jer je ona sama po sebi savršena – mada lepo zvuči, to je samo mit. Činjenica je da svaka veza iziskuje puno truda i predanosti kako bi normalno funkcionisala.

Vole iste stvari
Ako ste zaista srodne duše onda ste „jedno“, mislite, osećate i želite isto - koliko god to privlačno zvučalo to je samo mit. Partneri su dve zasebne jedinke koje imaju svoja razmišljanja i stavove i sasvim je prirodno da se ne slažu uvek oko istih stvari. Upravo različitosti vezu činu posebnom i teraju partnere da izađu iz svoje zone prijatnosti i suoče se sa stvarima koje im ne odgovaraju previše.

Tek pola od čoveka
Srodna duša bi trebalo da upotpuni drugu polovinu, ali to ne znači da ste bez nje vi samo pola čoveka. Takva verovanja stvaraju negativnu sliku o samom sebi i mogu da uzrokuju depresiju. Prekid je bolan, ali baš zbog toga treba poraditi na sebi kako se ne biste doveli u situaciju da drugi određuju vašu vrednost, obajašnjavaju stručnjaci.

Razumevanje bez reči
Ovaj mit podrazumeva da jedno drugome čitate misli. Vi se nikad ne svađate i uvek znate šta jedno od vas smera. Takvo je razmišljanje nerealno, naročito u stresnim situacijama.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP