Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

KUTAK ZA ZDRAV ŽIVOT

Idealne kombinacije

Autor: | 02.03.2014 - 07:25:00h | Komentara: 0

Ako spojite zdrave i ukusne namirnice, dobićete božanstven obrok na kojem će vam se zahvaliti ne samo nepce, nego i ceo organizam. Mnogi često zaziru od zdrave hrane jer smatraju da nije ukusna. No, to je zabluda. Najveća tajna krije se upravo u kombinacijama. Američki stručnjak za hranu, doktor Dejvid Džejkobs, sastavio je popis namirnica koje oduševljavaju i telo i dušu.

Salata

Salata | Foto: Shutterstock

Paradajz i avokado
Jedno je istraživanje pokazalo da zdrave sastojke iz paradajza telo najbolje upija kada dolaze u kombinaciji s malo masnoće, i to one zdrave. Upravo takvu masnoću sadrži avokado, koji svakako ima i niz drugih zdravih sastojaka. Cela priča zvučaće još bolje ako vam kažemo da se ukusi paradajza i avokada savršeno poklapaju.


Ruzmarin i meso s roštilja
Meso s roštilja vrlo je ukusno, ali može biti opasno ako je prepečeno. Kako biste neutralizovali eventualne štetne posledice, meso dodajte ruzmarin. Ta namirnica sadrži antioksidanse koji sprečavaju aktivaciju ovih sastojaka. S ruzmarinom ne treba da preterujete jer biste mogli da narušite ukus. Dovoljno je samo malo da kombinacija bude savršeno ukusna i zdrava.

Žitarice i sok od pomorandže
Savršen doručak je onaj koji se sastoji od integralnih žitarica i sveže ceđenog soka od pomorandže. Ako tako izgleda vaš prvi obrok, onda ste na pravom putu. Naime, žitarice u kombinaciji s vitaminom C iz soka doprinose stabilizaciji holesterola i održavaju arterije prohodni

Spanać i limun
Možda već i sami znate da se spanać odlično slaže s limunom - bilo da je reč o svežem spanaću za salatu ili kuvanom. Osim što prija nepcu, ta kombinacije je i izuzetno zdrava. Naime, povrće koje sadrži dosta gvožđa, poput spanaća, telo mnogo lakše apsorbuje ako se konzumira s vitaminom C. Uz sve to, ova kombinacija učiniće da budete puni energije, a i imunitet će vam biti jači.

Jabuke i grožđe
Voćna salata uvek je ukusan i zdrav izbor, a najbolja kombinacija je ona koja sadrži jabuke i grožđe. Jabuke i grožđe obiluju zdravim sastojcima koji će smanjiti rizik od raznih bolesti, uključujući i karcinom. Ujedno, kombinacija jabuka i grožđa vrlo je ukusna i može biti sjajan desert.

Beli luk i riba
Želite da vam srce dugo bude zdravo? Redovno jedite beli luk i ribu. Svaka od ovih namirnica zasebno je supernamirnica, a kad dolaze zajedno, onda možemo reći da je reč o fenomenalnoj kombinaciji za zdravlje čitavog organizma, posebno srca i krvnih sudova. Takođe, ova kombinacija garantuje i dugovečnost.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP