Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

OPREZ

Idete na spavanje posle 22 sata? Evo koje su posledice!

Autor: Dnevno.hr | 31.07.2014 - 12:42:00h | Komentara: 0

Pošto su izvršili stotine eksperimenata o spavanju i zdravlju, vodeći svetski naučnici otkrili su da bi za održavanje optimalnoga zdravlja osoba trebala ići na spavanje rano i ustati pre izlaska sunca. Najbolji sati za odmaranje vašega tela su između 22 sata i 6 ujutro.

spavanje

Odlazak u krevet u 23 sata, ponoć ili u 1 ujutro, vrlo je štetan za ljudsko zdravlje i jednak je uzrok mnogih modernih „bolesti ubica“ poput bolesti srca i raka.
Priroda deluje i kreće se prema preciznim ritmičkim krugovima koji se nalaze pod uticajem zemljine rotacije, sunca i meseca. Svakoga dana sunce se diže i spušta, sezone se menjaju, mesec se penje i pada i okeanske plime se dižu i padaju. Funkcije spavanja i budnosti deo su tog ritma. U prirodi nalazimo da su životinje i biljke budne i spavaju u skladu s tim ritmom. Ljudska bića takođe imaju prirodan ritam.
Naša tela funkcionišu prema prirodnim krugovima, telesni ritam obično je nazvan unutrašnji sat tela ili biološki sat. Poremećenja prirodnih funkcija našeg biološkog sata izazvana nepravilnim navikama i nepravilnim spavanjem izazivaju mnoga različita oboljenja.
Kad su naša tela izvan ravnoteže, ništa nam ne deluje normalno. To je zato što hormoni, hemikalije i neurotransmiteri koji određuju naše nivoe energije, vitalnosti i kako se osećamo, spavamo i jedemo, nisu sinhronizovani. Drugim rečima, mi smo neuravnoteženi.
Pre raširene upotrebe struje, što se videlo u selima pre 50 godina, ljudi su odlazili u krevet odmah nakon zalaska sunca, kao što rade i mnoge životinje, i što je priroda namenila ljudima. Najbolji sati spavanja za vaše telo su između 22 sata i 6 ujutro.
To je vreme u kojemu je vaše telo programirano da radi prema putanji sunca i 24-satnim prirodnim kruženjem unutrašnjeg telesnog sata – i to je izvan naše kontrole. Tokom tog vremena (22 č– 6 č ujutro) ljudsko je telo predodređeno da bude u stanju odmora, popravaka i detoksikacije (izbacivanje suvišnih proizvoda i otrova) i obnove.
Ako idemo nasuprot prirodnoga reda našeg tela, platićemo cenu u različitim bolestima i problemima. Npr., ako je vaše telo preopterećeno probavljanjem teškog obroka ili ste budni kasno (nakon 10 č uveče ) radeći, igrajući se, gledajući TV ili kompjuter, vaše telo se ne odmara.

Biološki sat i naši unutrašnji organi

Glavni unutarašnji organi našeg tela rade prema „vremenskom rasporedu“. Znati kako vaše telo radi može vam pomoći da regulišete svoj raspored da bi dostigli optimalni nivo zdravlja i dobrog stanja.
21.00 – 22.00 – Telo eliminiše toksične hemikalije iz imunološkog sastava (limfni čvorovi). Najbolje je čvrsto zaspati između 21.00 i 22.00 da bi telo pravilno izvršilo te vitalne funkcije.
22.00 – 01.00 – Jetra eliminiše otrove i regeneriše se.
00.00 – 04.00 – Koštana srž stvara krv.
00.01 – 03.00 – Žučna kesa eliminiše toksine i obnavlja se.
03.00 – 05.00 – Pluća eliminišu toksine i obnavljaju se.
05.00 – 07.00 – Debelo crevo eliminiše toksine i obnavlja se. To je takođe pravilno vreme da ih se isprazni.
07.00 – 09.00 – Vitamini, minerali, hranjive materije upijaju se u probavnom traktu.
Definitivno bi trebali pojesti doručak u to vreme. Svetski naučnici su zaključili da bi svako trebao otići u krevet rano (čvrsto zaspati do 22.00 sata) da bi postigao kvalitetno spavanje koje osigurava pravilno fizičko obnavljanje.
Odlazak u krevet pre 22.00 nužan je da bi ostali zdravi, veseli i duhovni. Svetski naučnici su zaključili da čoveku treba 8 sati spavanja na dan, koje najlakšu se postižu između 22.00 č i 6.00 č.

Tagovi:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP