Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

NIJE BEZAZLENA

Idi, idi, nesanice...

Autor: Ekipa Alo! | 24.10.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Gotovo svako povremeno ima besane noći, ali kada je nesanica hronična, svar nije nimalo bezazlena. Ako ne spavate dovoljno, nećete biti samo razdražljiviji, nego ćete i povećati rizik od srčanog udara, upozoravaju stručnjaci. Dakle, ako se često prevrćete u krevetu brojeći ovce do sitnih sati, vreme je da nešto preduzmete…

Posledice su  povišen pritisak,  dijabetes,  kardiovaskularne bolesti...

Posledice su povišen pritisak, dijabetes, kardiovaskularne bolesti...

Uzroci mogu biti različiti i najčešće se javljaju kao posledica hroničnog stresa, anksioznosti, depresije, kod žena u menopauzi, a posledice mogu biti povišen krvni pritisak, dijabetes, kardiovaskularne bolesti. Insomnija se leči promenama u ishrani, navikama vezanim za spavanje, lekovima i biljnim preparatima.


Šta vam je činiti
Evo nekoliko osnovnih preporuka za miran san. Svakodnevno odlazite na počinak i budite se u približno isto vreme. Prekinute upotrebu sredstava koja izazivaju nesanicu (kofein, nikotin, alkohol, stimulansi). Izbegavajte dnevno dremanje. Vežbajte i ostanite aktivni, najbolje 20 do 30 minuta dnevno, pet do šest sati pre spavanja. Izbegavajte večernje aktivnosti. Zamenite gledanje televizije slušanjem radija i čitanjem opuštajuće literature. Topla kupka ili lagani obrok pre spavanja mogu da pomognu u pripremi za san. Izbegavajte „pokušaje“ da zaspite. Što se osoba više trudi da zaspi, više će biti budna. Proverite lekove. Ako se neki lekovi uzimaju redovno, treba proveriti kod lekara da li doprinose nesanici. Temperaturu u spavaćoj sobi održavajte prijatnom, obično hladnijom nego što je tokom dana u sobi u kojoj se boravi.

Valerijana, lavanda, jasmin
Valerijana je biljka koje je poznata kao veoma delotvoran borac protiv nesanice i što je najbolje, nakon uzimanja nemamo „mamurluk“, što može biti neželjeni efekat tableta za spavanje. Pre spavanja možete popiti dve kapsule na bazi korena valerijane ili skuvajte čaj ako imate blaži oblik insomnije.

Pored valerijane, biljka koja ima umirujuće dejstvo je fina, mirisna lavanda. Stavite nekoliko kapi eteričnog ulja lavande u posudicu sa toplom vodom i staviti je pored kreveta. Isto tako, na ručne zglobove stavite nekoliko kapi eteričnog ulja jasmina.

Smeteni, prehlađeni i gladni
 

Neki su se toliko navikli na neispavanost da više nisu svesni važnosti dobrog sna. Osim toga, naučnici upozoravaju da manjak sna tokom nedelje ne možemo tako lako nadoknaditi vikendom. Jasni znakovi hronične neispavanosti su:
- Jednostavne odluke izazivaju smetenost
- Gladni ste, iako jedete ceo dan
- Često ste prehlađeni
- Plačete zbog besmislenih stvari

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP