Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

PISANJE JAČA MOTORIKU I DOPRINOSI BOLJEM PAMĆENJU

Isceliteljska moć pisanja!

Autor: Ekipa Alo! | 18.11.2013 - 07:02:00h | Komentara: 0

Pisanje rukom postaje sve teže jer ga istiskuju računari i mobilni telefoni. Stavljanje reči na papir dokazano blagotvorno deluje na zdravlje, naročito na kognitivne fuknkcije. Pisanje jača motoriku i doprinosi boljem pamćenju. Istraživanja su potvrdila da se uz vođenje beleški bolje uči i lakše pamti.

Obolelima od  karcinoma pisanje  olakšava bolest

Obolelima od karcinoma pisanje olakšava bolest | Foto: Shutterstock

Zaceljivanje rana
Stavljanje osećanja na papir nakon proživljene traume pomaže u bržem zaceljivanju, potvrdila je novozelandska studija. Deo ispitanika je u svoj dnevnik zapisivao najdublje misli, a drugi deo sve osim svojih osećanja i uverenja. Nakon dve nedelje, naučnici su im napravili biopsiju kože koja se obnovila na rani na ramenu. Pratili su njihov oporavak. Ispostavilo se da su rane brže zacelile kod ljudi koji su redovno pisali o svojim osjećanjima.


Olakšava obolelima od raka
Dijagnostikovanje karcinoma događaj je koji u potpunosti menja život. Američko istraživanje pokazalo je da pisanje o osećanjima i iskustvima kroz koje prolaze pomaže bolesnicima. Ono im omogućuje da na bolest gledaju drugačije, olakšava im svakodnevnu borbu, pa čak i poboljšava kvalitet života. Pisanje menja način na koji razmišljaju o svojoj bolesti, napisali su istraživači.

Zahvalnost usrećuje
Napišete li na čemu ste sve zahvalni, bićete zadovoljniji. Ispitanici koji su u dnevnik upisivali stvari na kojima su zahvalni bili su optimističniji u odnosu na ljude koji ih nisu ispisivali.

Pisanjem do boljeg sna
Jednako kao što menja stav o životu, pisanje o zahvalnosti pre spavanja poboljšaće i kvalitet sna, potvrdila je američka studija. Ispitanici koji su svake večeri 15 minuta pre odlaska u krevet pisali na čemu su sve zahvalni spavali su duže i bolje od onih koji to nisu radili.

Dobro je za jetru
Pisanje dnevnika i pretakanje osećanja na papir blagotvorno deluje na telo i um. Ne samo da poboljšava raspoloženje i čini čoveka zadovoljnijim i srećnijim, pisanje povoljno utiče i na funkciju jetre i pluća, smanjuje stres, ublažava depresiju, povoljno deluje na krvni pritisak te skraćuje vreme oporavka od bolesti.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP