Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

KUTAK ZA ZDRAV ŽIVOT

Izbegavajte kako starite

Autor: | 22.09.2013 - 08:02:00h | Komentara: 0

S godinama, određene namirnice počinju sve lošije da utiču na organizam, a ako se bližite pedesetoj ili ste već prešli taj prag, svakako bi trebalo da izbegavate hranu koja izaziva začepljenje arterija, povišen krvni pritisak ili onu koja uzrokuje probleme sa zglobovima.

Ručak

Ručak

Manje soli
Prevelika količina soli u ishrani negativno utiče na krvni pritisak. Naime, so navodi telo da zadržava vodu, a dodatne količine vode u telu povećavaju krvni pritisak, a što je viši krvni pritisak, to je i veći pritisak na srce, bubrege, arterije i mozak. Visok krvni pritisak može dovesti do srčanog udara, moždanog udara i bolesti bubrega. Iako za neke namirnice, poput čipsa, znate da sadrže velike količine soli, u nekim namirnicama so je sakrivena, poput obrađenog mesa, sireva, smrznute hrane, pice, pa čak i žitarica za doručak.


Izbegavajte prženo
Čak jedna od tri osobe u SAD pati od artritisa ili srodne hronične bolesti zglobova, a postoje određene namirnice koje će samo pogoršati taj problem. Naučnici su otkrili da su određeni enzimi aktivniji i uzrokuju probleme sa zglobovima kada konzumirate više masnih kiselina omega-6 od omega-3. Na vrhu popisa hrane koju treba izbegavati su slanina, meso, žumanca, kukuruz, suncokret, semenke soje, margarin i manje-više sve što je prženo.

Treća čaša vina
Brojne studije pokazuju da je umerena količina vina zapravo dobra za zdravlje, ali problem je u određivanju tog „umerenog“, a pola flaše vina svako veče sigurno nije umerena doza. Stručnjaci tvrde da umerena količina alkohola znači dve do sedam čaša vina nedeljno. Treba imati na umu da preterano ispijanje alkohola može da šteti bubrezima i jetri, a bolesti srca vodeći su uzrok smrti kod velikog broja ljudi koji preterano piju alkohol.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP