Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

PROBLEMI

Izbegavajte ove dijete, one uništavaju vaše zube!

Autor: Mondo | 05.08.2014 - 13:50:00h | Komentara: 0

Neke dijete su zaista učinkovite kada je reč o gubitku kilograma, ali, nažalost, isto tako efektno stvaraju nove probleme.

Država građane  stavila na trajnu dijetu

Posledice dijeta nisu uvek vidljive samo na struku, već i na vašim zubima. Upravo takvih problema se nagledao dr Samir Patel, direktor stomatološke klinike u Londonu.
Popularne dijete sokovima u koje se “kunu” Salma Hajek i Kejt Hadson, mogu da prouzrokuju karijes i da oštete desni. Tokom ovakvih dijeta, obroci se zamenjuju sokovima i smutijima od voća i povrća koji sadrže visok nivo kiselina. Ove kiseline oštećuju zube na sličan način kao i gazirana pića.
Dijete sa milkšejkovima su bogate šećerima, čak 18 grama šećera može sadržati samo jedna porcija, što, naravno, razara zube, piše "Dejli mejl".
“5:2” dijeta podrazumeva plan ishrane tokom kojeg ljudi jedu obroke sa niskim sadržajem ugljenih hidrata i visokim sadržajem proteina. Ovakav režim dovodi do lošeg zadaha i ma koliko koristili pastu za zube i sredstvo za ispiranje usta, zadah neće proći sve dok ne vratite u ishranu ugljene hidrate.
Navodno zdrave zamene za obroke poput slatkiša od žitarica i nemasnih đejkova, zapravo sadrže i veće količine šećera od običnih obroka, što naravno šteti zubima.
Zato je bolje da zdrave obroke spremate sami kako biste kontrolisali sadržaj šećera, soli i masti.
Naročito popularan u poslednje vreme je režim sirove ishrane, tokom kojeg se konzumira hrana koja nije termički obrađena.
Obično je to voće, povrće, semenke, a ovu dijetu drže poznati poput Demi Mur i Skarlet Johanson.
“Uprkos tome što je šećer iz voća prirodan, kada dospe u vaša usta, isto je kao da ste uneli šećer iz čokoladice. Sav taj šećer koji se konstantno unosi kroz voće je poput tempirane bombe u vašim ustima, a da biste je zaustavili, nekad je potrebno da istavite ozbiljne sume novca kod zubara”, izjavio je dr Patel.
Takođe, semenke i jezgrasto voće se lako može zavući između zuba i napraviti sjajno okruženje za razmnožavanje bakterija. Zato Patel savetuje da se redovno koristi konac ili žvakaća guma.

Tagovi:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP