Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

KAKO STATI NA PUT MALOM INADŽIJI

Izbor leči tvrdoglavost!

Autor: Ekipa Alo! | 03.10.2013 - 07:02:00h | Komentara: 0

Ako dete ne želi da spremi igračke ili da obuče ono što ste pripremili, situacija je jasna, u kući imate malog tvrdoglavca.

Dobićete  šta ste tražili,  a dete će  misliti da je  odluka  njegova

Dobićete šta ste tražili, a dete će misliti da je odluka njegova | Foto: Shutterstock

Kod dece koja imaju jaku volju ni vika ni molbe nisu delotvorne jer ne žele da slede uputstva, nego da odlučuju samostalno. U tom slučaju pomaže samo obrnuta psihologija, savetuju stručnjaci.


Muzika umiruje

Dete ne želi da izađe iz penušave kupke jer zna da se bliži vreme spavanja. Bitka se vodi i kada treba da obuče pidžamu. Ukradite metod kojim se koriste trgovački lanci i filmski producenti i pomoću muzike utičite na raspoloženje deteta. Lagane melodije će umiriti i uspavati mališana, čak i ako se teško opušta.

Izbor između dva „zla“
Umesto da detetu naređujete dajući mu detaljna uputstva, zapitajte ga za njegovo mišljenje i dajte mu da izabere između dve opcije. Dete će učiniti upravo ono što želite, a pri tom će misliti i da je krajnja odluka bila njegova.

Ostanite pribrani
Ma koliko dete reagovalo tvrdoglavo, suzdržite se od emocionalnih ispada i ostanite smireni. Umesto da zabranite odlazak kod prijatelja, recite da uradi šta tražite i da onda može da ide. Ako uspostavite dobar kontakt s detetom, učiniće ono što od njega tražite.

Izazovite ga
Ako ne želi da spremi igračke, umesto naređenja dajte detetu izazov. Uzmite sat i recite da vas veoma zanima koliko igračaka može da pospremi u roku od pet minuta. Podstaknite ga da u drugom petominutnom krugu pokuša da obori svoj rekord. Kad pospremi sve, nagradite ga.

Mali asistent
Sjajno postavljaš sto i brišeš prašinu. Hoćeš li danas da budeš moj glavni pomoćnik? Ako unapredite dete u ličnog asistenta, ono će misliti da je učestvovanje u kućanim poslovima privilegija i rado će ih obavljati.

„Da“ sprečava otpor

Ako dete nešto tvrdoglavo odbija, zaigrajte s njim stratešku „da“ igru. Postavljajte pitanja na koja mora da vam odgovori sa „da“, i to najmanje tri puta zaredom. Tri pozitivna odgovora u nizu razbiće detetov otpor, a ono će istovremeno osećati da ga čujete i razumete.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP