Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

ZIMSKA NAPAST

Izborite se s kašljem!

Autor: E. A. | 15.12.2014 - 07:00:00h | Komentara: 0

Od kašljucanja do veoma jakog kašlja od kojeg ne može da se spava... ovaj česti pratilac zimskog perioda svakako nije prijatan. Mada je najčešće bezazlen, može da ukaže na mnoge ozbiljne bolesti.

Ukoliko  traje duže  od tri nedelje,  obavezno se  javite lekaru

Ukoliko traje duže od tri nedelje, obavezno se javite lekaru | Foto: Profimedia

Najčešća vrsta kašlja je akutni, sezonski, koji je u 90 odsto slučajeva virusnog porekla. Uglavnom se javlja u toku i posle virusne infekcije sluznice grla, akutnog bronhitisa... Ova akutna stanja su uglavnom praćena manjom temperaturom i ne zahtevaju korišćenje antibiotika. Preporučuje se povećan unos vitamina, tečnosti, uzimanje sirupa od lista jagorčevine, bršljana, kao i takozvanih babskih lekova - pijenje toplog šerbeta ili meda. Čaj od đumbira sa medom verovatno je najpopularniji prirodni lek za lečenje kašlja.


Podela
Postoje dve vrste kašlja: suv ili neproduktivni kašalj, kada se ne iskašljava sekret, i zreo ili produktivni kašalj, tokom kojeg se izbacuje sekret i on ima zaštitnu ulogu jer se tako izbacuju i uzročnici kašlja. Prvi treba zakočiti smirivanjem nadraženih sluznica, dok kod drugog treba olakšati iskašljavanje razmekšavanjem gustog bronhijalnog sekreta i širenjem disajnih puteva.

Posle tri nedelje
Kod kašlja postoji jedno pravilo - ukoliko traje duže od tri nedelje, obavezno se javite lekaru. Praćen visokom temperaturom i krvavim ispljuvkom, može da ukaže na slabo srce. Kod obolelih se većinom radi o starijim pacijentima, a posledica insuficijencije srca jeste nagomilavanje krvi u plućima i širenje krvnih sudova u bronhijama, čime se nadražuju receptori za kašalj.

I neki lekovi mogu da izazovu kašalj. Određena sredstva za snižavanje krvnog pritiska (ACE blokatori) često imaju takvo dejstvo. Oko 25 odsto pacijenata koji se leče na taj način žali se na kašalj.

Gorušica takođe često izaziva mučne napade kašlja. Razlog? Kiseli želudačni sok, koji se penje u jednjak, može da stigne do ždrela i nadraži grkljan ili da dospe u dušnik. Ukoliko se to češće dešava, kao posledica može da se javi hronični bronhitis.

Alergija ili astma
Suvi kašalj i grebanje u grlu često ukazuju i na alergiju. Ako su simptomi u vezi sa određenom sezonom, to može da bude znak da se radi o reakciji na polen, a ako su tegobe prisutne tokom čitave godine, možda je u pitanju alergija na određenu vrstu hrane.

Uzrok dugotrajnog kašlja najčešće je hronična kijavica (rinitis) ili hronična upala sinusa (sinuzitis). I jedno i drugo dovode do stalnog stvaranja sluzi. Sekret se spušta u ždrelo i izaziva nadražaj na kašalj.

Uzroci plućnog kašlja mogu biti brojni: astma, prepoznaje se po intenzivnom kašljanju ujutru i noću, zatim hronična opstruktivna bolest pluća (bolest pušača) ili je izazvana aerozagađenjem, zatim cistična fibroza, bronhiektazije, neke ređe bolesti, do tuberkuloze i raka pluća.

Sirup od šargarepe


Za sirup od šargarepe i meda protiv kašlja potrebno je 1/2 kilograma šargarepe i tri, četiri kašike meda, priprema se jednostavno, i to na sledeći način: očišćenu šargarepu naseći na kolutove, zaliti vodom taman toliko da se šargarepa prekrije i prokuvati dok ne omekša. Kada je kuvana, propasirati je viljuškom ili u blenderu. Vodu u kojoj se kuvala ne bacati, već u nju (kada se prohladi), dodati med i sjediniti sa propasiranom šargarepom. Čuvati u staklenoj posudi na hladnom. Ovako pripremljen sirup od šargarepe ublažava kašalj, a potrebno je uzimati po tri do četiri kašike dnevno.

Tagovi:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP