Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

HRANA KOJA LEČI

Jabuka najbolja preventiva

Autor: A. E. | 04.03.2015 - 07:00:00h | Komentara: 1

Jabuka je jedna od najrasprostranjenijih, ali i najzdravijih biljaka na svetu. Zbog niske energetske vrednosti, pogodna je i za dijetalnu ishranu. Dakle, „jabuka na dan, doktor iz kuće van“.

Najbolje je jesti svežu jabuku jer je najbogatija  korisnim sastojcima

Najbolje je jesti svežu jabuku jer je najbogatija korisnim sastojcima | Foto: Profimedia

Ova voćka je bogata je vitaminima, mineralima i mnogim korisnim materijama poput belančevina, biljnih vlakna, biljnih masti, vitamina (A, B, C), gvožđa, eteričnih ulja, kalijuma, kalcijuma, karotina, magnezijuma, natrijuma, oligoelementa, organske kiseline, pektina, proteina, sumpora, fluora, fosfora, hlora, celuloze, ugljenih hidrata, šećera (fruktoze i glukoze).


Sirće i med

Narodna medicina jabukovo sirće u kombinaciji sa medom i vodom preporučuje za otklanjanje hroničnog umora. Za to je potrebno u dva decilitra prokuvane vode rastvoriti dve kašike meda i dve kašike sirćeta. Pije se jednom dnevno, nakon večere.

Najbolje je jesti svežu jabuku jer je najbogatija korisnim sastojcima, mada i prerađena ima lekovitih materija. Sveža je dobar antioksidans i preventivno deluje protiv bakterija i virusa. Njeno blagotvorno dejstvo je poznato vekovima.

Pomaže u lečenju mnogih bolesti i tegoba kao što su avitaminoza, alergija, angina pektoris, arteroskleroza, problemi sa varenjem, bolesti želuca, zuba, grla, ždrela, prehlada, grip, kašalj, bronhitis, infektivna oboljenja, poremećaj krvnog pritiska, infarkt, nadutost, zatvor, otežano mokrenje, osteoporoza, povišen nivo holesterola, tromboza, problemi sa cirkulacijom, krvnim sudovima, umor, mamurluk, nervoza, gubitak volje, koncentracije i apetita, manjak imuniteta...
Posebno blagotvorno deluje na bubrege, jetru, žuč, stomak, creva, krvne sudove i imuni sistem.
No, to nije sve. Jabukovo sirće leci artritis, osteoporozu, srčane bolesti, bolesti krvnih sudova, povišen holesterol u krvi, bolove u grlu, proširene vene, probleme sa varenjem, zadah iz usta, bradavice, akne, svrab, gojaznost.
Spisak je zaista impresivan, pa eto razloga da odmah pojedete jednu!
Poslednji komentari
  • sale Vreme: 04.03.2015 07:48h

    Potpuno se slažem sa autorom teksta. Ali kako eliminisati one silne pesticide kojima su jabuke prskane? Danas kupovati i jesti jabuke sa pijace i supermarketa je pravo samoubistvo. Juče je u nekim novinama izašao podatak da su jabuke voće koje se najviše tretira pesticidima i da je većina njih veoma kancerogena. Ako nađete nekoga da ima voćnjak koji ne prska hemikalijama onda možete jesti te jabuke. No one nisu ni izdaleka tako ukusne i sočne kao one iz marketa. A takođe vrlo brzo istrule. Sve u svemu: jabuke ili zdravlje? Na žalost tako je i sa većinom voća i povrća.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP