Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

BOGAT IZVOR VITAMINA

Jagode kao lek

Autor: E. A. | 03.05.2015 - 07:00:00h | Komentara: 0

U maju naše pijace počinju da se pune jagodama, crvenim, slatko-kiselim, sočnim... One nisu samo hedonistički doživljaj, već su i bogat izvor vitamina, minerala i lekovitih sastojaka.

Jagode

Jagode pomažu pri regulisanju šećera u krvi | Foto: Profimedia

Evo na koji način ovo voće “pomaže” našem zdravlju:
Za početak, one su prava mala riznica antioksidanata. Jagode su četvrte po redu na listi namirnica sa najvećom koncentracijom antioksidanata, koji štite vaše telo od slobodnih radikala i tako usporavaju starenje i izazivaju mnoge bolesti.
Izvrstan su izvor vitamina C, koji ojačava arterije i nadbubrežne žlezde koje su poznate i kao žlezde stresa, a one zahtevaju veću količinu vitamina C od svih organa u telu. Samo osam jagoda ima više vitamina C od jedne pomorandže.
Istraživanja su pokazala da jagode pomažu pri regulisanju šećera u krvi. Samo jedna šolja dnevno može da igra veliku ulogu u prevenciji bolesti krvi. Nivo šećera u krvi povezan je sa gojaznošću, promenama raspoloženja, dijabetesom i hipoglikemijom.
Jagode imaju antiupalno dejstvo i ublažavaju bol. Nauka je dokazala da jagode smanjuju markere upale. Preporučuje se da ih konzumirate tri puta nedeljno da biste smanjili rizik od upala, a zbog njihovog divnog ukusa verujemo da ni češća konzumacija neće biti problem.
Od velike su pomoći u sprečavanju nastanka bolesti srca i artritisa.
Jagode sadrže antocijanine, koji pomažu pri sagorevanju masnih naslaga, jer ih telo koristi kao gorivo. Istraživanja su pokazala da antocijanin takođe povoljno utiče na kratkoročno pamćenje.
Pune su antikancerogenih materija. Njihovi flavonoidi se bore sa malignim ćelijama i sprečavaju njihovu sposobnost da se umnože.
Naravno, jagode se mogu jesti sa šećerom - rashlađene i slatke, a beskrajni je niz recepata za poslastice kojima se mogu dodavati. Postoji i recept za masku koja podmlađuje - propasirane jagode se pomešaju sa malo mleka i drže sat vremena na licu.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP