Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

ČETIRI KILOGRAMA MANJE ZA NEDELJU DANA

Jedi šta hoćeš, ali samo osam sati!

Autor: Ekipa Alo! | 29.06.2013 - 07:02:00h | Komentara: 4

Možete da jedete šta god vam je po volji, pa makar i najkaloričnije grickalice, a da nedeljno gubite četiri kilograma? Gde to ima, pitate se? U takozvanoj osmosatnoj dijeti, koju su osmislili David Zinčenko i Piter Mur!

Vremenski interval se može prilagoditi u  zavisnosti od vašeg dnevnog rasporeda  i može se menjati u toku nedelje

Vremenski interval se može prilagoditi u zavisnosti od vašeg dnevnog rasporeda i može se menjati u toku nedelje | Foto: Shutterstock

Naravno, nikad ništa nije kao što na prvi pogled deluje. Tako i ova dijeta zaista radi, možete da jedete šta hoćete, ali samo osam sati dnevno! Van toga nema jela!


Ova kao i slične dijete baziraju se na teoriji da je ljudsko telo dizajnirano za razdoblja obilnijeg hranjenja i zatim razdoblja posta, to jest neunošenja hrane. Znači, postoji ciklus od osam sati kada se jede bukvalno sve, a zatim ciklus od 16 sati kada se ništa ne jede. I tako svaki dan.

Idealnih osam sati
Većina zagovara teoriju da je idealan period od 9 do 17 sati, mada u praksi i period od 8 do 16 ili 10 do 18 nije neuobičajen. Koji god period da izaberete, jedina i osnovna stvar je da u okviru njega pojedete sve planirane dnevne kalorije!
Dakle, vremenski interval se može prilagoditi u zavisnosti od vašeg dnevnog rasporeda i čak može biti različit u različitim danima u toku nedelje. Dijetu treba početi sa bar tri dana nedeljno osmočasovnog rasporeda unosa hrane, a s vremenom i povećavati do svih sedam dana.

Jedite koliko želite
U ovoj dijeti nema zabranjene hrane, ali ne dozvolite da to bude izgovor da se prejedate. Jedite onoliko koliko vam prija, ali ne preterujte sa količinama. Jedini izuzetak od ovog pravila su slatki napici, budući da osmosatna dijeta ne dozvoljava kalorije koje se nalaze u pićima (alkoholnim i/ili bezalkoholnim), mada to ne znači da se ne mogu konzumirati umereno.

Ako doručak kasni
Od silnih obaveza niste stigli da uhvatite vreme za doručak i početak osmočasovnog perioda hranjenja. I tu postoji rešenje: popijte čaj ili kafu i kada vam se ukaže slobodno vreme krenite sa vašim osmosatnim ciklusom hranjenja. Dakle, ne možete da jedete pre 10 sati ujutru? Ništa strašno, u 8 popijte nešto od gorespomenutog, završite obaveze i u 10 počnite sa doručkom.

Sve se jede
Za razliku od drugih dijeta, kod ove su grickalice dopuštene i mogu se jesti često u okviru osmočasovnog perioda. Ipak, zdrava logika i ovde govori da treba ipak biti kritičan kod izbora i birati zdravije i kvalitetnije grickalice.
Poslednji komentari
  • Gugl babl Vreme: 29.06.2013 09:31h

    Ovo se zove hrono-ishrana,ja se tako hranim,ali ne mozete smrsati ni kilo,a kamoli 4 ako uz dijetu i ne vezbate.Ovo su price za malu decu.

  • Violeta Vreme: 29.06.2013 13:02h

    Ovo nije hrono ishrana,koja inače zagovara sve obroke,pa i užinu i večeru,ali dva sata pred spavanje ništa.Takođe je bitno da se prave razmaci između obroka najoptimalnije 4 sata itd,ima tih pravila još,ali...ja se pridržavam evo već dve godine,veoma mi odgovara taj ritam,nisam oslabila,ali ni ne vežbam redovno,a bitno je i koja vam je godina proizvodnje :).....Ne verujem da ova štura pravila mogu dati neki zdrav efekat,šta to znači da je naše telo programirano na vreme unošenja hrane i vreme posta???No,možda treba probati,ali stvarno mislim da gubljenje kilograma mora da znači i zdravlje nakon tog gubitak.

  • Бинср Vreme: 30.06.2013 00:51h

    Ја исто овако једем, само је мени граница у 9 сати увече, до 9 једем све, сем што избегавам хлеб или га готово уопште не једем. уз јак тренинг сам постигао добре резултате у кратком периоду, али без тренинга је ово празна прича...

  • katarina Vreme: 18.08.2013 22:22h

    Dijeta je savrsena, ja sam se veoma lako uklopila u rezim ove ishrane, smatram da svako treba(ukoliko zeli samostalno da drzi dijetu ) pronadje onu koja mu najvise odgovara i koja je negde najslicnija njegovoj predhodnoj ishrani, jer na kraju krajeva i kada odemo kod nutricioniste oni ishranu prilagodjavaju nasoj predhodno, tako da sve u svemu mislim ako nista drugo da je bar ishrana redovna a kolicine manje tu nema sta da se pogresii tu je gubljenje kilograma zagarantovano. Svako ko se kasnije ne kontrolise i nasta vi po gubitku kiilograma da jede nekontrolisano kilogrami se vracaju to je neminovno.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP