Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

PRIMENITE, NIJE TEŠKO

Jednostavni načini da izbegnete znojenje i neprijatan miris nogu

Autor: magazin.net.hr | 06.06.2014 - 12:04:00h | Komentara: 0

Znoj stvara idealne uslove za razvoj bakterija koje potom izazivaju neugodne mirise, a neretko su na udaru upravo stopala. Tokom vrućeg letnjeg perioda to je dosta teško izbeći, ali ovih pet saveta moglo bi da vam bude od pomoći.

Crna  stopala...

Neka stopala dišu
"Što češće nosite otvorenu obuću poput sandala ili japanki kako bi znoj sa stopala mogao da isparava", savetuje Dejvid M. Pariser, bivši predsednik Američke akademije za dermatologiju. Tenisice, pa čak i baletanke, ne dopuštaju vazduhu da dođe do stopala. Nosite li tenisice ili neki drugi tip zatvorene obuće, nabavite čarape koje izvlače vlagu. One su napravljenje od mešavine sintetičkih vlakana poput spandeksa, najlona i poliestera, a kapilarnim putem tečnost prebacuju na spoljnu stranu čarapa. Treba izbegavati pamučne čarape jer one upijaju vlagu, pa će stopala neprestano biti vlažna. Bilo bi dobro da sa sobom nosite nekoliko pari čarapa i da ih menjate u toku dana.

smrdljive noge, stopala

Foto: freedigitalphotos.net

Perite noge alkoholnim rastvorom

Dobri borci protiv bakterija su sapun, voda i dobro osušene noge. Nakon pranja nogu, na stopala nanesite malo gela ili sprej za dezinfekciju ruku. Ali možete pokušati i sa ovim jednostavnim receptom. Pomešajte šoljicu alkoholnog rastvora sa četiri litre tople vode. Namačite stopala 15 do 30 minuta jednom ili dva puta dnevno.
Eliminišite vlagu
Pre obuvanja čarapa ili cipela, na stopala nanesite tanak sloj bebi pudera, kukuruznog skroba ili obične sode bikarbone kako bi apsorbovali vlagu, kaže dr. Pariser. Možete naneti i antiperspirant na tabane i između prstiju, pre spavanja i nakon jutarnjeg tuširanja.

Stopala

Obuća mora biti suha
Bilo bi dobro kada ne biste neprestano nosili jednu te istu obuću već je ostavili nekoliko dana kako bi se dobro osušila. Možete korisititi i puder za cipele ili mirisne uloške koje treba promeniti nakon što izgube miris. Ukoliko vam obuća jako smrdi, ostavite je se suši na svežem vazduhu.
Potražite pomoć lekara
Ako ništa drugo ne koristi, možete dermatologa zatražiti da vam prepiše snažniji antiperspirant za svoja stopala. Osim toga, utvrdiće i da li je možda riječ o hiperhidrozi, odnosno preteranom znojenju.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP