Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

ŠTA POSLE PRAZNIČNE TRPEZE

Ješćete i sutra!

Autor: E. A. | 20.12.2014 - 07:00:00h | Komentara: 0

Vreme slava je stiglo, a sa njima i slasni kolači, razne đakonije sa dosta masti, žestoka pića, ali i alavost. Kako ne biste završili sa pet kilograma viška, pokušajte da se obuzdate za trpezom...

Jedite sve  što želite, ali  vodite računa  da budete što  umereniji

Jedite sve što želite, ali vodite računa da budete što umereniji | Foto: Profimedia

Najbolji lek protiv prejedanja je umerenost. Jedite i počastite se, ali ješćete i sutra. Pokušajte da jedete polako i da ne gutate vazduh dok jedete. Lekari upozoravaju da može da škodi kada se tokom dana skoro ništa ne jede, da bi se kasnije obilno ručalo.


Kiseli kupus
- Znam da je teško odoleti bogatoj trpezi, tako da ne mogu da kažem - nemojte ništa da jedete. Naprotiv, jedite sve što želite, ali vodite računa da budete što umereniji - kaže za “Alo!” doktor Filgud i objašnjava.
- Ako vam se za stolom nađe više vrsta mesa, pokušajte da se opredelite za ribu, ćuretinu ili piletinu, a ne za svinjsko pečenje. Želite li da koliko-toliko ispoštujete pravilan režim ishrane, potrudite se da što manje jedete peciva od belog brašna, a kada je reč o slatkišima, izaberite one koja su na prirodnoj bazi - savetuje naš sagovornik.

Obuzdate se i kada je reč o upotrebi alkoholnih pića, čaša-dve vina biće sasvim dovoljno. Ako vam se ipak desi da preterate, stručnjaci savetuju da kao prvu pomoć popijete čašu kisele vode, pojedete narandžu, popijete soko od limuna. Ukoliko jedete obilan i nezdrav obrok, upotpunite ga voćem. Unosom antioksidanasa koji se nalaze u grožđu, kiviju i višnjama smanjićete uticaj slobodnih radikala. Da biste obuzdali apetit, prvo jedite sveže ili kisele salate, najbolje kiseli kupus, a izbegavajte sa majonezom i pavlakom.

Mislite unapred
- Malo ko će biti toliko jak da će tokom novogodišnjih praznika odoleti hrani, ali bitno je da se ne prežderavamo i da ne jedemo u kasnim noćnim satima - kaež doktor.

Ako ne radite, ne opuštajte se...
- Svakog jutra i u popodnevnim časovima, ako vam zdravstveno stanje dopušta, prošetajte barem po pola sata. Šetnja treba da bude umerena, što znači da prilikom hodanja ne gubite dah, već da možete normalno da pričate.

Ako preterate

Nadimanje, mučnina, gorušica, nekada i jaki bolovi, česta su pojava neumerenosti za stolom. Ove muke može umanjiti kisela čorba ili kupus. Zakiselite limunom čorbu, popijte malo rasola ili jedite čorbu od kiselog kupusa. Popijte limunadu, jer limun dodaje dobru kiselinu koja pomaže varenju. Nekoliko dana jedite umereno, laganu hranu, dok se potpuno ne oporavite. Imamo još saveta za vas kako da preživite praznike, samo pogledajte našu INFOGRAFIKU!

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP