KUTAK ZA ZDRAV ŽIVOT
Jesen počinje s kruškama
Mekane, slatke kruške idealna su jesenja namirnica koja je odlična i kada se konzumira sveža i kada se koristi u pripremi složenijih jela. Zašto treba da jedete kruške što je češće moguće? Sledeći razlozi bi trebalo da budu više nego dovoljni!
Ova voćka smanjuje rizik od osteoporoze, srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2 | Foto: Shutterstock
- Kruške su voće koje obiluje vlaknima (šest grama po kruški srednje veličine). Ishrana koja obiluje vlaknima pomoći će vam u sprečavanju nadutosti, održavanju zdravog nivoa holesterola, a vlakna su povezana i sa smanjenim rizikom od raka dojke, srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2.
- Kruške su izvor niza vitamina – C, K, B2, B3 i B6. Za trudnice ili mame koje doje korisna je informacija i da kruške sadrže folnu kiselinu. Što se tiče minerala, kruške sadrže kalcijum, magnezijum, kalijum, bakar i mangan. Vitamin C i bakar su antioksidansi, pa konzumiranje krušaka čini čuda i za vaš imunitet.
- Kruške sadrže i mineral bor, koji je našem telu potreban radi apsorpcije kalcijuma. Zato su kruške povezane s pozitivnim učinkom i kada je osteoporoza u pitanju.
- Kruška se smatra i hipoalergenskim voćem, što znači da osobe koje su osetljive na hranu mogu da jedu kruške bez straha od štetnih efekata.
- Konzumiranje tri ili više porcija voća dnevno, poput krušaka, može sniziti rizik od senilne makularne degeneracije, koja je najčešći uzrok gubitka vida kod starijih osoba.
- Kvercetin je još jedan antioksidans koji se nalazi u kori kruške, a pomaže u sprečavanju raka i oštećenja arterije koje uzrokuje srčane tegobe. Takođe, nedavna studija utvrdila je da konzumiranje krušaka može da pomogne u sprečavanju Alchajmerove bolesti.
Pečene kruške sa đumbirom
Sastojci: 4 veće kruške, 300 ml šlaga, 3 kašike šećera u prahu, 1/2 kašičice esencije vanile, kašičica mlevenog đumbira, 1/4 kašičice cimeta, muskatni oraščić, malo putera.
Priprema: Kruške oprati, oljuštiti, iseći napola po dužini. Izvaditi semenke i poređati presečenom stranom nadole u puterom podmazan pleh. Pomešati umućen šlag, šećer, esenciju vanile, malo muskatnog oraščića u prahu, cimet i đumbir. Smesu preliti preko krušaka. Pleh staviti u pećnicu zagrejanu na 200 stepeni i peći oko 35 minuta, da kruške omekšaju i porumene. Dobro ohladiti i služiti.
Tagovi:
Nema komentara za ovu vest.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs