Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

KUTAK ZA ZDRAV ŽIVOT

Jesen počinje s kruškama

Autor: Ekipa Alo! | 15.09.2013 - 07:02:00h | Komentara: 0

Mekane, slatke kruške idealna su jesenja namirnica koja je odlična i kada se konzumira sveža i kada se koristi u pripremi složenijih jela. Zašto treba da jedete kruške što je češće moguće? Sledeći razlozi bi trebalo da budu više nego dovoljni!

Ova voćka smanjuje  rizik od osteoporoze, srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2

Ova voćka smanjuje rizik od osteoporoze, srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2 | Foto: Shutterstock

- Kruške su voće koje obiluje vlaknima (šest grama po kruški srednje veličine). Ishrana koja obiluje vlaknima pomoći će vam u sprečavanju nadutosti, održavanju zdravog nivoa holesterola, a vlakna su povezana i sa smanjenim rizikom od raka dojke, srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2.


- Kruške su izvor niza vitamina – C, K, B2, B3 i B6. Za trudnice ili mame koje doje korisna je informacija i da kruške sadrže folnu kiselinu. Što se tiče minerala, kruške sadrže kalcijum, magnezijum, kalijum, bakar i mangan. Vitamin C i bakar su antioksidansi, pa konzumiranje krušaka čini čuda i za vaš imunitet.

- Kruške sadrže i mineral bor, koji je našem telu potreban radi apsorpcije kalcijuma. Zato su kruške povezane s pozitivnim učinkom i kada je osteoporoza u pitanju.

- Kruška se smatra i hipoalergenskim voćem, što znači da osobe koje su osetljive na hranu mogu da jedu kruške bez straha od štetnih efekata.

- Konzumiranje tri ili više porcija voća dnevno, poput krušaka, može sniziti rizik od senilne makularne degeneracije, koja je najčešći uzrok gubitka vida kod starijih osoba.

- Kvercetin je još jedan antioksidans koji se nalazi u kori kruške, a pomaže u sprečavanju raka i oštećenja arterije koje uzrokuje srčane tegobe. Takođe, nedavna studija utvrdila je da konzumiranje krušaka može da pomogne u sprečavanju Alchajmerove bolesti.

Pečene kruške sa đumbirom


Sastojci: 4 veće kruške, 300 ml šlaga, 3 kašike šećera u prahu, 1/2 kašičice esencije vanile, kašičica mlevenog đumbira, 1/4 kašičice cimeta, muskatni oraščić, malo putera.
Priprema: Kruške oprati, oljuštiti, iseći napola po dužini. Izvaditi semenke i poređati presečenom stranom nadole u puterom podmazan pleh. Pomešati umućen šlag, šećer, esenciju vanile, malo muskatnog oraščića u prahu, cimet i đumbir. Smesu preliti preko krušaka. Pleh staviti u pećnicu zagrejanu na 200 stepeni i peći oko 35 minuta, da kruške omekšaju i porumene. Dobro ohladiti i služiti.


 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP