Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

KUTAK ZA ZDRAV ŽIVOT

Jesen u službi lepote

Autor: E. A. | 20.10.2013 - 07:02:00h | Komentara: 0

Šljive i prokelj povećavaju elastičnost kože, bundeva sprečava pojavu akni, brusnice deluju poput pilinga, a maske od šargarepe čiste mitesere i začepljene pore. Zato pohrlite na pijacu, sladite se i spremajte maske...

Šljive je u maskama najbolje mešati  sa jogurtom i  medom

Šljive je u maskama najbolje mešati sa jogurtom i medom | Foto: Shutterstock

Nar
Nar je bogat antioksidansima, moćnim molekulama zaduženim za uništavanje slobodnih radikala koji uzrokuju starenje kože. On je pravi izvor vitamina C, koji reguliše izlučivanje sebuma, poboljšava cirkulaciju i elastičnost, a samim tim i tonus kože. Deluje protivupalno i smanjuje oštećenja nastala od sunca, akne i iritaciju. Nar se jede svež, a koristi se i u kozmetičkim preparatima.


Jabuke
Jabuke obiluju bioaktivnim supstancama koje deluju protivupalno i pektinom. Oni čiste akne, ujednačavaju ten i koži daju blistav izgled, a zbog pektina su odličan izbor za masniju kožu. Mogu se koristiti kao maske, a jabuka na dan je prevencija za rak kože, potvrdila su brojna istraživanja.

Bundeva
Bundeva je bogata vitaminima A i C, koji pomažu u obnovi kože i usporavaju starenje, a utiču i na rad lojnih žlezda odgovornih za pojavu akni. Ona hidrira kožu, a narandžasta boja dolazi od karotenoida, pigmenta koji usporava pojavu prvih bora. Maske od bundeve odlične su za svaki tip kože, smanjuju depigmentaciju, poboljšavaju teksturu i popravljaju oštećenja od sunca.

Brusnice
Brusnice su bogate hemijskim supstancama koje imaju efekat poput pilinga, uklanjaju mrtve ćelije i čiste začepljene pore. One su bogate antioksidansima i deluju protivupalno, a maske na bazi brusnica najbolje su za kožu bez sjaja.

Kruške
Kruške obiluju vlaknima koja usporavaju otpuštanje šećera u organizmu, a šećer uzrokuje bore i opuštanje kože. One su takođe bogate vitaminom C, koji ima anti-aging svojstva i učvrćuje kožu, a koriste se u maskama i pilinzima.

Šargarepa
Baš kao i bundeva, šargarepa je bogata betakarotenom, pigmentom koji kožu štiti od UV zračenja i bora. Maska od ovog povrća čisti mitesere i pore, a vitamini A i C vlaže kožu. Osim toga, poboljšava ten i vraća koži sjaj.

Šljive
Šljive, baš poput prokelja i krušaka, obiluju vitaminom C, koji koži vraća mladolik izgled i povećava njenu elastičnost. One ublažavaju oštećenja nastala od sunca, a u maskama ih je najbolje mešati s jogurtom i medom koji će pojačati njeno delovanje.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP