Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

RODITELJSKA POSLA

Jeste li vikend roditelji?

Autor: Nataša Lazović | 06.03.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Savremeni način života i veliki broj obaveza su uticali da se nekada postojeći termin „vikend tata“ sada ravnopravno odnosi i na mame. Iako često nije moguće uticati na dužinu svog radnog vremena, ukoliko svojoj deci niste dovoljno posvećeni, važno je da budete svesni mogućih posledica…

Vaspitanje ne prepuštajte drugima, pomirite  se sa nedostatkom slobodnog vremena,  planirajte  zajedničke  aktivnosti

Vaspitanje ne prepuštajte drugima, pomirite se sa nedostatkom slobodnog vremena, planirajte zajedničke aktivnosti | Foto: Shutterstock

Stručnjaci tvrde da nedostatak vremena za porodični život dovodi do otuđenosti ne samo između vas i deteta već i u okviru partnerskih odnosa. Osim toga, u predškolskom periodu, deca vašu zauzetost ili okupiranost obavezama vide kao da nisu dovoljno važna kako biste sa njima provodili svoje vreme. Postavlja se pitanje šta vam je činiti?


Roditeljski autoritet
Najpre, ne dozvolite da se funkcija vaspitanja vaše dece prenese na nekog drugog. Iako te osobe mogu biti kvalifikovane (vaspitačice iz vrtića, bebisiterke...), ili dobronamerne i pune ljubavi (bake i deke) - vi ste roditelj i neophodno je da vaš autoritet bude primaran i najvažniji.

Prerasporedite obaveze
Ako je vaše radno vreme od 9 do 17 časova, razmislite koliko preostalog, slobodnog vremena provodite obavljajući neke druge poslove i pokušajte da preorganizujete vreme, recimo, smanjite vreme provedeno pred TV-om. Setite se da je vreme koje možete da posvetite svom detetu zapravo ograničeno na samo nekoliko godina, jer se uz osnovnu školu, vršnjačku socijalizaciju i odrastanje detetova potreba za vama kao saigračima i sagovornicima smanjuje.

- Kvalitetno provedeno vreme sa detetom može podrazumevati i svakodnevne zajedničke aktivnosti, uključivanje deteta u neke kućne poslove u kojima može da vam pomogne, čitanje priče ili razgovor pred spavanje - kaže za „Alo!“ pedagog Ksenija Sulejmanović.

Podsetnik
Pokušajte da zapisujete ideje kojih se setite kao mogućih načina provođenja vremena sa decom (bioskop, poseta prijateljima, šetnje, sport…). Nalik planu rada ili rasporedu časova napravite plan privatnih događaja, važnih za vas i vašu porodicu.

- Deca cene roditeljsko društvo i bilo koje vreme koje provedete sa detetom jeste kvalitetno vreme, zato isključite krivicu, ali nastojte da svaki dan izdvojite bar delić vremena za razgovor, smeh i uživanje sa vašim detetom - savetuje pedagog.
 

Tagovi:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP