Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

DOBAR ZA SVE

Jorgovan leči reumu

Autor: Alo.rs | 17.05.2015 - 07:00:00h | Komentara: 0

Jorgovan nije samo dekorativna već je i lekovita biljka, a deo je i industrije parfema. U narodnoj medicini koriste se kora i ljuska semena, koja uspešno leči dijareju i probleme sa organima za varenje. No to nije sve...

Jorgovan

Jorgovan uklanja bolove i leči reumu | Foto: Profimedia

Kao antipiretik uspešno ublažava simptome groznice i visoku temperaturu. Posebno je delotvoran u lečenju malarije, naročito kada se bolest ponovi. Jorgovan se potvrdio i kao analgetik, jer uklanja bolove, leči reumu i jača živce, ali i obnavlja ćelije jetre i eliminiše crevne gliste.

Aromatični čaj

Kora drveta skida se u rano proleće ili u jesen, nakon sazrevanja plodova. Suši se usitnjena na toplom i vetrovitom mestu. Sadrži mnoštvo korisnih sastojaka, kao što su siringin, tanin, gorke materije, eterična ulja i minerali. Priprema se kao čaj: u dva decilitara vode potopi se jedna kašičica usitnjene

Osvežavajući parfem

a
Od mirišljavih cvetova možete da napravite i lagani letnji parfem. Izgnječite ih, a količinu odredite sami, a zatim ih stavite u keramičku ili drugu činiju otpornu na visoke temperature. Prelijte ključalom vodom, dobro zatvorite i ostavite da se potpuno ohladi. Procedite i odbacite cvetove, pa tečnost ponovo skuvajte i ohladite. Proces kuvanja ponavljajte sve dok ne dobijete željeni miris. Kada je poslednji put ohladite, sipajte u posudu sa sprejom, čuvajte u frižideru i koristite u toplim prolećnim i letnjim danima.

kore ili ljuske ploda. Čaj se kratko prokuva i ostavi poklopljen da odstoji sat vremena. U zavisnosti od zdravstvenih tegoba, pije se jedna do dve šolje dnevno, a u težim slučajevima i tri.

Ulje iz cvetova je dobro za masažu, lečenje reume i neuralgije. Zapadna narodna medicina ga koristi za ispiranje usta, ali i skidanje visoke temperature i čišćenje creva. U kozmetičkoj industriji njegov ekstrakt se koristi u kremama i tonicima. Preparati su namenjeni osetljivoj koži sklonoj crvenilu.

Ulje za reumu

Bolna i reumatična mesta masirajte uljem koje se pravi tako što se tegla od 1,5 litra napuni cvetovima jorgovana do vrha, bez sabijanja. Nakon toga se do vrha sipa maslinovo ulje, dobro zatvori i drži na suncu dve nedelje, uz povremeno mešanje. Posle se procedi kroz gazu i spremno je za upotrebu. Maže se po potrebi i čuva na hladnom mestu, ali nikako u frižideru. Možete da ga dodate u šampone, losione za telo, kreme. Ako ne volite maslinovo ulje, cvetove jorgovana prelijte kukuruznim.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP