Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

ŠEVE I SOVE

Jutarnji tipovi zdraviji

Autor: E. A. | 27.05.2015 - 08:00:00h | Komentara: 0

Da li ste jutarnji ili večernji tip? Ili nešto između? Najčešće se to pitanje postavlja kad je reč o produktivnosti. Međutim, istraživanje sprovedeno u Koreji na 1.620 učesnika baca novo svetlo na to zašto nije svejedno koji ste tip.

Rezultati studije otkrili su da ženske “noćne ptice” češće imaju više masnih naslaga na stomaku i povećani rizik od metaboličkog sindroma, stanja koje je povezano s razvojem kardiovaskularnih bolesti i dijabetesom. I muškarci koji kasnije idu na spavanje i kasnije se bude, imaju veći rizik od obolevanja od dijabetesa, ali i sarkopenije (stanje u kojem mišićna masa polako opada).


Kako postati „ševa”
Odredite u koje doba ćete se ujutro buditi i namestite budilnik bez mogućnosti odlaganja, odnosno izbacite iz navike dremanje još samo dva, pet, deset minuta. Nemojte spavati previše ni tokom vikenda. Nakon nekoliko dana ranijeg odlaska na spavanje i ranijeg buđenja, osećaćete se puno bolje, odmornije i prirodnije. Preporuka je da odete na spavanje najkasnije do 22 sata.

Ako imate problema s ranijim odlaskom u krevet, isključite sve električne aparate barem sat vremena pre planiranog odlaska na spavanje. Stvorite opuštajuću rutinu koja će vas uvesti u raniji san. Čitajte knjigu, opustite se u toploj kupki i popijte čaj koji umiruje. Nakon buđenja brzo ustanite iz kreveta i, ako ste u mogućnosti, poklonite sebi jutarnje važbanje ili barem malo istezanja, jer će vas to brzo napuniti energijom. Budite strpljivi i uporni jer jutarnji tipovi su zdraviji.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP