Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

FILIGRANSKA IZDRADA, PAPRENE CENE

Kad je moda visoka?

Autor: Ekipa ALO! | 12.07.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

„Haute couture“ (ot kutir) francuski je izraz za visoku modu, a označava šivenje po meri za klijenta i ručni rad od početka do završetka kreacije. Pritom se koriste izuzetno kvalitetne i često unikatne tkanine, a rezultat je jedinstvena ručno rađena odeća. U Parizu je upravo završena letnja nedelja visoke mode, a ako ste se pitali šta to modu čini visokom, evo odgovora.

Jean Paul  Gaultier

Jean Paul Gaultier | Foto: Profimedia

Modna kuća može svoju liniju odeće da nazove „haute couture“ samo ako se strogo pridržava pravila francuskog ministarstva industrije i francuskog modnog udruženja „Federation Francaise de la Couture“. Dizajneri ili modna kuća treba da svojim klijentima nude šivenje po meri i pruže mogućnost privatnih probi. Takođe, treba da imaju radionicu u Parizu s najmanje 20 zaposlenih i predstave dve kolekcije godišnje.


Kolekcije se uvek prikazuju u Parizu. Vodeća imena su Christian Dior, Chanel, Valentino, Elie Saab i Jean Paul Gaultier, dok se modni dvojac Viktor & Rolf smatra dopisnim članom. Zuhair Murad i Herve Leroux su izabrani za gostujuće članove, a Yves Saint Laurent više nije član ovog prestižnog društva.
„Haute couture“ liniju izrađuje udruženje od 2.200 krojačica „Les petite mains“, što u prevodu znači „male ruke“. One najčešće ceo radni vek posvete samo jednoj modnoj kući ili dizajneru.

Kolekcije visoke mode skuplje su od drugih kolekcija najviše zbog toga što na pojedinim kreacijama radi više od 20 krojačica i neretko potroše više od 700 sati rada. Cene dnevne odeće počinju od 1.000 evra, dok cene večernjih toaleta idu i do 50.000 evra. Vrednost dodatno dižu retke tkanine i ručno izrađeni ukrasi.
Kupci nisu samo iz Pariza, već najveći poklonici haute couture stižu iz Rusije, Kine i s Bliskog Istoka. Procenjuje se da ima oko 2.000 klijentkinja diljem sveta.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP