Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

AUTOIMUNE BOLESTI

Kad telo napada...

Autor: Ekipa Alo! | 18.12.2013 - 07:02:00h | Komentara: 0

Kod autoimunih bolesti dolazi do greške u organizmu, pa imunitet počinje da napada sopstveno telo. Radi se o pogrešnom prepoznavanju i reakciji zaštitnog mehanizma, gde T-limfociti ne vide razliku između svojih i stranih ćelija, što dovodi do napada na zdrave organe i samim tim do upalnih procesa.

Autoimuna oboljenja više pogađaju žene nego muškarce i  zapravo predstavljaju  jednog od deset  najčešćih ubica žena  mlađih od

Autoimuna oboljenja više pogađaju žene nego muškarce i zapravo predstavljaju jednog od deset najčešćih ubica žena mlađih od 65 godina | Foto: Shutterstock

Do sada je poznato oko 65 autoimunih oboljenja, a razlika je u tome što je kod nekih napadnut samo jedan organ, dok kod drugih upala obuhvata više organa, kada govorimo o sistemskim autoimunim bolestma. Najčešće su dijabetes tip 1, reumatoidni artritis, multipla skleroza, Hašimoto (upala štitaste žlezde), eritemski lupus (bolest kože) i Kronova bolest (hronična upala creva). Genetska predispozicija povećava rizik od nastanka bolesti, ali postoje i mnogi drugi faktori: stres, virusne infekcije, prisustvo toksičnih materija, povišena kiselina - acidoza. Na ove faktore se svakako može uticati...


Pojava ovih bolesti u prošlosti je bila ređa, dok je danas broj obolelih sve veći iz meseca u mesec. Autoimuna oboljenja više pogađaju žene nego muškarce i zapravo predstavljaju jednog od deset najčešćih ubica žena mlađih od 65 godina.

Nepovoljna činjenica kod autoimunih bolesti je da je njihova dijagnoza jako teška, jer su simptomi u velikom broju bolesti različiti, opšti i nespecifični. To znači da pacijenti često moraju obići više specijalista pre nego što dobiju pravu dijagnozu. Kada lekar na kraju pretpostavi da se radi o autoimunoj bolesti, dijagnoza obično dolazi relativno brzo, jer pregledi krvi gde se traže određena antitela ne traju dugo.

Trenutno ne postoji terapija za potpuno lečenje autoimunih bolesti…
- Sistemski eritemski lupus ispoljava se bolovima u zglobovima, povišenom temperaturom, a može i velikim difuznim gubitkom kose. U ustima mogu da se jave ranice, odnosno afte, koje ne zarastaju. Važno je znati i da neki vitamini mogu da uspore razvoj bolesti, pa treba unositi vitamin D, seme lana, kao i omega 3 masne kiseline.

- Prvi znaci bolesti od koje dva do tri puta češće od muškaraca obolevaju žene najčešće su ispoljeni na šakama. Bolest najčešće počinje podmuklo, pojavom bola i otoka pojedinih malih zglobova šaka. U početku bolesti zahvaćen je mali broj zglobova, a kako bolest traje, pridodaje se sve veći broj bolnih i otečenih zglobova i javlja se ukočenost šaka, naročito ujutro posle buđenja.
- Ovo je nespecifično zapaljenjsko oboljenje digestivnog trakta. Ova bolest može da zahvati bilo koji njegov deo, u velikoj većini slučajeva to je deo tankog creva i debelo crevo. Kronova bolest je izuzetno slična ulceroznom kolitisu, tako da kod oko 10 odsto bolesnika ove dve bolesti se ne mogu razlikovati.
- Najčešći je uzrok hipotireoze u svetu. Ovaj poremećaj se ubraja u grupu upalnih bolesti, ali autoimunih, jer se iz nepoznatih razloga telo okreće protiv sebe, stvarajući antitela protiv tkiva, odnosno ćelija štitnjače u kojima se sintetiše hormon štitaste žlezde i na taj način dolazi do promene strukture i poremećene funkcije.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP