Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

KUTAK ZA ZDRAV ŽIVOT

Kad telo zove u pomoć

Autor: | 12.01.2014 - 07:45:00h | Komentara: 0

Imate problema sa zubima i kosom? Stalno ste umorni? Imate lošu koncentraciju? Sve su to znakovi kojima vam telo poručuje da se loše hranite…

Prepoznajte znake koji govore da se veoma loše hranite

Prepoznajte znake koji govore da se veoma loše hranite | Foto: Shutterstock

Ljudsko telo, kažu stručnjaci, vrlo rano počinje da pokazuje simptome da nešto nije u redu i da nismo dovoljno brižni prema sebi. Najčešće se uništavamo lošom ishranom, nedovoljnim kretanjem, ali i stresom. Donosimo vam pregled znakova koji su upozorenje da morate da zastanete i napravite promene u svom životu.


Loš kvalitet kose
Ispucali vrhovi, ispadanje kose, preterano masno vlasište i perut znaci su da se loše hranite te da vam u organizmu nedostaju proteini, zdrave masti, gvožđe i cink, kao i vitamin C. Kosa među prvima počinje da šalje poruke da niste u ravnoteži.

Prerano starenje
Starenje niko ne može da izegne, ali može prerano starenje. Isušivanje kože i pojava bora katkad se događa ranije zato što ne jedete dovoljno voća i povrća, a vašem organizmu nedostaju vitamini A, C, D i E, kao i karotenoidi i flavonoidi. Ako želite to da izbegnete, svaki dan konzumirajte voće i povrće.

Loše stanje usta
Upala desni, krvarenje desni, često kvarenje zuba i promene na jeziku ukazuju da u hrani imate previše nezdravog šećera. Možda ne jedete svaki dan slatkiše, ali konzumirate sokove i ostalu hranu za koju i ne znate da sadrži šećer. Takav način ishrane neminovno dovodi najpre do problema u usnoj šupljini, a potom i do ozbiljnijih teškoća.

Problemi s pamćenjem
Ako primećujete da često zaboravljate stvari, da loše pamtite i teško se koncentrišete, verovatno vam je ishrana siromašna omega 3 masnim kiselinama, koje su nužne za zdravo funkcionisanje mozga. Ako ne želite dodatno da produbite problem, nastojte da jedete što više ribe i orašastih plodova.

Probavni problemi
Problemi s probavom, poput zatvora, dijareje i nadutosti, znak su da ne konzumirate dovoljno vlakana, ali ni dovoljno integralnih žitarica. Vremenom takvi problemi mogu dovesti i do ozbiljnih bolesti poput karcinoma.

Umor i iscrpljenost
Većina će se najpre požaliti na simptome umora i iscrpljenosti, a upravo to i jesu prvi znakovi da se loše hranite i da štetite svome organizmu. Problem je moguće rešiti samo na jedan način - promenom ishrane u smislu unosa što više zdravih namirnica, redovnog vežbanja i kvalitetnog sna.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP