Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

NAPADAJU BAKTERIJE I VIRUSI

Kada grlo grebe

Autor: Nataša Lazović | 08.11.2013 - 07:02:00h | Komentara: 1

Polako ulazimo u period kad su suvo grlo, peckanje i grebanje ili bol pri gutanju svakodnevna pojava. Najveći krivci su suvi zimski vazduh, sezonske alergije i prehlada. Ipak, ponekad je krivac za grlobolju streptokoka, bakterija koja zahteva lečenje. Evo šta vam je činiti…

Kada grlo grebe

Kada grlo grebe | Foto: Shutterstock

Virusi i bakterije
- Iako prehlade uzrokuju povišenu temperaturu, ona obično ne bude viša od 38°C. Ako je vaša temperatura viša od toga, imate groznicu i često se preznojavate, posredi je bakterijska ili neka druga infekcija, koja zahteva lečenje. Takođe, ukoliko temperatura (do 38 stepeni) ne prolazi ni nakon tri dana, treba se javiti lekaru - savetuje dr Aleksandra Milosavljević.
Još jedan od indikatora bakterijske infecije su bele mrlje (naslage) na području jezika, krajnika ili na dnu ždrela. Tada su krajnici često natečeni, a gutanje vrlo bolno.


- Samopregledom možete utvrditi da li na grlu imate naslage ili ne. Ukoliko ih imate, obavezno se javite lekaru. Treba imati u vidu da virusne infekcije prolaze same od sebe i često su praćenje neprijatnostima (grebanjem, peckanjem) u grlu, za razliku od bakterijskih, koje su praćene bolom i koje se moraju tretirati antibioticima - objašnjava doktorka.

Lekovi

Razne pastile za grlo odmah će vam olakšati bol jer njihovim sisanjem izazivate i veću proizvodnju pljuvačke. U apoteci možete da izaberete razne vrste poput onih sa C vitaminom ili medom. Mogu vam pomoći i sredstva koja imaju slične sastojke i antiseptičko dejstvo. Tablete cinka takođe pomažu.

Kućna apoteka

Bilo da je bol u grlu uzrokovan streptokokom ili običnom prehladom, postoje načini na koje sami možete ublažiti bol.


- Slana voda - Jedan od trikova je grgoljanje vode u kojoj ste razmutili kašiku morske soli. Ona će pomoći da se održi vlažnost u usnoj šupljini i ukloniće osećaj grebanja. Grlo takođe možete da isperete sodom bikarbonom i vodom.

- Limun i med - Bilo da je reč o prehladi, gripu ili gnojnoj upali, vitamin C će ojačati vaš imuni sistem i suprotstaviti se svakoj infekciji. Napravite limunadu od pola limuna, tople vode i meda. Med se odavno koristi kao lek za upaljeno grlo jer ima antibakterijska svojstva, a i izvlači vodu iz upaljenih tkiva, što pomaže smanjenju otoka.

- Beli luk - Čak i onaj u prahu ima antibakterijska i antiseptička svojstva. Uopšteno, reč je o moćnom savezniku u borbi protiv infekcija, te ga treba uvrstiti u svakodnevnu ishranu.

- Ehinacea - Ova lekovita biljka sadrži eterična ulja koji jačaju imunitet i sprečavaju širenje bakterija, pa je veoma korisna u lečenju disajnih tegoba.
Saveti plus

- Dišite na nos - Od disanja na usta, grebanje u grlu se dodatno pogoršava.
- Utoplite se – Nakvasite peškir toplom vodom i uvijte grlo: to prija otečenim žlezdama.

Limfni čvorovi

Grlobolja uzrokovana streptokokom može izazvati oticanje limfnih čvorova na vratu jer oni proizvode veće količine leukocita koji pomažu u obrani od bolesti. Kod obične prehlade, limfni čvorovi ne reaguju, pa su tako gotovo siguran pokazatelj bakterijske infekcije.

Poslednji komentari
  • LUZIJANA Vreme: 08.11.2013 13:13h

    Kada grlo grebe tu su vam STREPTOLETE,A DA NE BI DOBILI STREPTOKOKE NADJITE MLADICE NOVE!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP