Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

UZMITE ŽIVOT U SVOJE RUKE !!!

Kako biti srećan, zdrav i vitak!

Autor: Ekipa Alo! | 12.02.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Ako želite da uvedete red u svoj život, poslužite se pravilom iz popularne dijete. Izaberite dva dana nedeljno, odvojite samo 25 minuta i preuzmite kontrolu nad problemima, savetuje poznata novinarka.

Dva puta nedeljno izdvojite po pola sata za stvari koje odlažete godinama

Dva puta nedeljno izdvojite po pola sata za stvari koje odlažete godinama | Foto: Shutterstock

Nakon što je isprobala FastDiet, izgubila 12 kg i dobila mnogo energije, Bi-Bi-Sijeva novinarka Kejt Harison napisala je knjigu “5:2 Your Life: Get Happy, Get Healthy, Get Slim” u kojoj je pokazala kako se princip 5:2 (pet dana jedete normalno, dva dana smanjujete unos kalorija) može primeniti i na ostala područja u životu.


Zrno po zrno
Kejt je otkrila da, ako želite nešto da promenite, morate početi od malih stvari. Kao u dijeti, izaberite dva dana nedeljno za izazove i aktivnosti koji vam se sviđaju i koji su vam prioriteti i za njih odvojite 25 minuta u oba dana. Za početak zapišite stvari koje stalno izbegavate da uradite, recimo da operete zavese ili promenite operatera ili osiguranje. Odaberite nešto s popisa i učinite to odmah. Tako ćete se dobro osećati jer radite nešto konkretno. Osim na manje stvari, isti princip možete primeniti i na veće, poput selidbe ili prestanka pušenja, savetuje Kejt. Samo ih rascepkajte na manje delove i bacite se na posao.

Problemi i rešenja
Zapišite zbog čega se brinete i odredite vreme kada ćete razbijati glavu tom temom, recimo, 20 minuta tokom jednog od dva odabrana dana. Ali, tad pokušajte da rešite to što vas muči. Tako ćete jasnije videti zbog čega treba ili ne treba da se zamarate. Isto tako, procenite i svoje finansijsko stanje. Kad dobijete sliku o tome, pozabavite se jednim problemom. Odredite da li je vreme da počnete više da štedite ili da promenite potrošačke navike. Pronađite načine na koje možete uživati besplatno tim danima, recimo, pogledajte besplatno film na internetu.

Kod kuće
Prema principu 5:2 popravite i odnose s porodicom, partnerom ili prijateljima. Odredite da ćete u ta dva dana raditi nešto zajedno s ukućanima ili partnerom i pri tom razgovarati.

Takođe, napravite popis ljudi s kojima se niste dugo čuli, a stalno to odlažete, te nazovite nekoliko njih u ta dva dana ili im pošaljite poruku, imejl ili razglednicu. Šta god da uradite, veliki je pomak u popravljanju odnosa, a oduzeće vam vrlo malo vremena, savetuje Kejt Harison, koja zna i kako da sredite nered u kući. Ako vam je kuća neorganizovana, imaćete osećaj da vam je takav i život. Kako ne možete sve da sredite odjednom, uradite to u nekoliko navrata u dva dana. Postavite sat na 20 minuta, izaberite sobu i popišite sve šta biste hteli da promenite. Zatim navedite rešenje svakog problema. Svaki put kad imate 20 minuta, primenite taj pristup u drugoj prostoriji. Isto važi i za vežbanje. Ciljajte na manje stvari, a najbolja stvar je da je princip 5:2 fleksibilan. Ako niste nešto uradili danas, učinite to obavezno sutra!

Vreme za hobi

U životu na sličan način pronađite i mesta za hobi. Izaberite najdražu aktivnost i pridružite se tom klubu na jedan od dva dana nedeljno. Recimo, 20 minuta čitajte knjigu ili omiljene novine, pogledajte komediju, idite u muzej ili skuvajte novo jelo. Uradite odmah nešto od toga ili odredite vreme kad ćete to uraditi.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP