Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

MASNA KOŽA PATI KAD UPEČE

Kako da ne sijate na suncu

Autor: D. Tomić | 15.07.2015 - 08:00:00h | Komentara: 0

Niko od nas nije imun na probleme koji se javljaju na koži kada upeče zvezda tokom leta, a naročito je problematična masna koža.

Ovom tipu kože prijaće  maske iz kuhinje koje sadrže  sokove krastavca ili limuna  sa kašičicom meda

Ovom tipu kože prijaće maske iz kuhinje koje sadrže sokove krastavca ili limuna sa kašičicom meda | Foto: Shutterstock

Ona je lako prepoznatljiva po proširenim porama, grubljem izgledu i najčešće je sjajna, a to je zbog pojačanog lučenja lojnih žlezda i stvaranja masnog filma. Karakteriše je prisustvo mitesera, crvenila i seboreje.


Maska za kožu od meda i jabuka


Jednu celu jabuku oljuštite i očistite od semenki, posle toga je izrendajte i pomešajte sa tri kašike meda. Mešajte sve dok ne dobijete homogenu smesu. Dobijenu smesu nanesite na lice i ostavite da stoji 20 minuta, posle toga isperite mlakom vodom. Med ima antiseptičko dejstvo i pomaže pri uklanjanju viška masnoće, te smanjuje pojavu bubuljica i mitesera.

Toplota pospešuje lučenje sebuma, tako da ćete se, ukoliko imate masnu kožu, vrlo brzo sijati ko tepsija. Da biste umanjili ovaj efekat, uvek koristite proizvode koji nisu na bazi ulja i nosite sa sobom maramice. Prilikom redovne dnevne nege izbegavajte proizvode koji će preterano isušiti vašu kožu (one koji sadrže alkohol), zato što koža može da reaguje tako što će taj nedostatak nadoknaditi jačim lučenjem masti.

Tokom leta je moguće, naročito kod onih koji su inače skloni aknama i bubuljicama, da dođe do pojačanog prisustva ovih neželjenih gostiju. Zbog toga je važno da redovno čistite četkice i sunđere za nanošenje šminke i ne dirajte lice kada se oznojite.

Prvo pravilo kod masne kože je da je nikada sami ne čistite od mitesera ili, još gore, bubuljica, jer uz fleke koje će ostati mesecima možete izazvati i infekciju. Drugo pravilo je da održavate redovnu higijenu ovakve kože dobrim tečnim ili glicerinskim sapunom, u zavisnosti od toga koji vam više prija, mada najnovija istraživanja pokazuju da korišćenje sapuna u higijeni kože lica šteti koži jer vremenom isušuje površinski sloj kože i ubrzava njeno starenje. Umesto sapuna možete koristiti mleko za skidanje šminke, s tim što se nakon toga koža mora dobro oprati vodom. Na obrisanu i čistu kožu nanesite losion.

Sledeće pravilo je da koristite isključivo preparate za masnu kožu i da ih nanosite u tankom sloju. Ako vam je masna i koža na telu, nema uvek potrebe za preparatima za telo, osim ako se koža peruta. Čuvajte masnu kožu od jakog sunca i isto kao i za suvu koristite zaštitne kreme, vodeći računa i o dobu dana kad se izlažete suncu. Ovom tipu kože prijaće maske iz kuhinje koje sadrže sokove krastavca, limuna ili sezonskog voća, umešanog sa kašičicom meda ili umućeno belance sa mekinjama.

Maska od žumanca

Opšte je poznato da žumance zateže kožu, ali i da uklanja višak masnoće. Razbijte jaje i odvojite belance od žumanca. Uzmite komadić vate, umočite ga u žumance i njime premažite celo lice. Ostavite da se suši 10 minuta, pa isperite vodom

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP