Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

TRIKOVI UZ KOJE GRUDI OSTAJU NA VISINI ZADATKA

Kako da pobedite gravitaciju

Autor: Ekipa ALo! | 11.03.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Svi znamo šta se dešava našim grudima kako godine prolaze. Gravitacija radi svoje, mršavljenje i gojenje takođe, period laktacije ostavlja traga... Ali, nije sve tako crno. Iako je nemoguće da vam u pedesetim grudi stoje kao u dvadesetim godinama, ima načina da koliko-toliko usportite proces neminovnog pada. Evo kako...

Da biste usporili  neminovni pad grudi koji  dolazi s godinama, treba  vežbati grudne mišiće, održavati  kilažu, masirati grudi

Da biste usporili neminovni pad grudi koji dolazi s godinama, treba vežbati grudne mišiće, održavati kilažu, masirati grudi | Foto: Shutterstock

Geni i stil života
Veličina grudi, kao i brzina kojom će „krenuti nadole“, u velikoj su meri određene genetikom. U pravilu, veće grudi će se ranije opustiti od manjih. U starosti se bradavice u proseku spuste za 11 centimetara. Ipak, stručnjaci ističu da se zdravim navikama spuštanje grudi može odgoditi, kao i ublažiti.


Grudni mišići su presudni
Podizanje tegova, sklekovi i vežbe izdržaja najbolji su trening za grudne mišiće, čiji je zadatak pridržavanje grudi. S druge strane, preterivanje s određenim tipom vežbanja, poput trčanja, može narušiti izgled grudi. Poskakivanje, naročito većih grudi, najveći je problem jer rezultira istezanjem ligamenata i vezivnog tkiva. Zbog toga je nošenje čvrstog sportskog topa pri vežbanju obavezno.

Promena kilaže
Svaka se promena u težini odražava i na izgled grudi, pa kod većine veličina grudi varira za jedan broj ako se izgubi do sedam kilograma. Naglo debljanje, kao i mršavljenje, uzrokuje pucanje vezivnog tkiva, može rezultirati nastankom strija i glavni je krivac za obešene grudi. Stručnjaci savetuju postupno mršavljenje uz redovnu vežbu kako bi se sprečio taj efekat.

Grudnjak je važan
Prema brojnim studijama, oko 80 odsto žena nosi grudnjaka pogrešne veličine. Najčešća zamka je nošenje grudnjaka s premalim korpama (zbog čega se grudnjak podiže preko grudi) ili s prevelikim korpama, pa se grudnjak diže visoko na leđima. Nošenje brushaltera je važno za potporu, ali stručnjaci ističu da bi ga trebalo nositi oko 12 sati na dan. Što su grudi veće, naramenice bi trebalo da budu šire.

Masaža čuva mladost
Kao i na ostatku tela, koža na grudima zahteva svakodnevnu hidratizaciju kremama. Lagana masaža desetak minuta kružnim pokretima pokrenuće cirkulaciju važnu u tom vezivnom tkivu i omogućiti veću elastičnost. Osim toga, takva masaža služi i kao samopregled, koji je vrlo važan u ranom otkrivanju raka i održavanju zdravlja grudi.

Čvrstina zavisi od ciklusa
Estrogen je glavni ženski polni hormon, koji utiče na izgled grudi. Prvenstveno uzrokuje rast grudi, ali i reguliše promene tokom menstrualnog ciklusa. Svakog meseca pre menstruacije grudi rastu, kao svojevrsna priprema tela za moguću trudnoću. Nakon menopauze, mlečne se žlezde u grudima suše, zbog čega postaju mekše i to je proces na koji se jedino može uticati hormonskom terapijom.

Grudi vole vitamine i vodu
Zdrava ishrana je važan saveznik protiv palih grudi, a naročito su važni vitamini A, E, D, kao i omega 3 masne kiseline, baš kao i unos oko 1, 5 litara vode na dan. Kako su grudi građene od kolagenskih vlakana, najveći neprijatelji njihovog izgleda su izlaganje UV zračenju i nikotinu, ističu stručnjaci. Tako je redovno nanošenje zaštitne kreme i prestanak pušenja važan korak u zaštiti lepih grudi.

Bez straha od dojenja


Dojenje se često smatra krivcem za obešene grudi, ali naučna istraživanja nisu pronašla dokaz za tu vezu. Pokazalo se da žene koje nisu dojile nemaju čvršće grudi od dojilja. Za obešenost je prvenstveno odgovorno ekstremno širenje i skupljanje mlečnih žlezda tokom trudnoće. Stručnjaci kažu da se tome može doskočiti održavanjem zdrave težine trudnica i postupnog debljanja i mršavljenja.

Tagovi:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP