Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

PROČITAJTE I PODELITE

Kako da preživite infarkt kada ste sami!

Autor: Portaloko.hr | 22.04.2015 - 13:25:00h | Komentara: 1

Stari dobar savet za preživljavanje: Većina ljudi, kada doživljava srčani udar, je bez pomoći, osoba čije srce kuca nepravilno i počinje da se oseća loše, ima samo oko 10 sekundi pre nego što izgubi svest.

Infarkt

Infarkt | Foto: Profimedia.rs

 Međutim, ove osobe mogu pomoći sebi tako što će kašljati, energično, ponovo i ponovo (učestalo). Treba uzeti dubok udah pre svakog kašlja, a kašalj mora biti dubok i produžen, kao kad se proizvodi šlajm iz dubine grudi.

Dah i kašalj se moraju ponavljati svake 2 sekunde bez prestanka dok ne stigne pomoć, ili dok se ne oseti da srce ponovno kuca normalno.
Duboko disanje unosi kiseonik u pluća, a pokreti kašljanja gnječe srce i održavaju cirkulaciju krvi. Pritisak gnječenja srca pomaže vraćanju normalnog ritma takođe. Na ovaj način, žrtve srčanog udara mogu da stignu do bolnice. Recite o ovome što je moguće većem broju ljudi. To im može spasiti živote!
Poslednji komentari
  • S2 Vreme: 22.04.2015 20:01h

    Kod infarkta nije pravilo da se za desetak sekundi gubi svest. Štaviše ne mora se uopšte padati u nesvest. Ni ja, ni moj sada pokojni otac, a obojica smo preživeli infarkt, ni jednog trenutka nismo gubili svest. Jasno se sećam svega od početka napada do dolaska u koronarnu jedinicu u bolnici kao i čitavog tog dana. Kao i sve drugo kod živih organizama, i ovo je individualno, kod svakoga drugačije, pa je neuputno postavljati pravila i davati opšte savete za sve.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP