Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

MODERNO STOČARSTVO

Kako do jeftinije proizvodnje mleka?

Autor: Ekipa Alo! | 14.09.2013 - 07:02:00h | Komentara: 0

Zbog sve veće konkurencije i otežanih uslova proizvodnje mleka, neophodno je da farmeri maksimalno smanje troškove, a istovremeno povećaju proizvodnju po grlu kako bi taj posao bio isplativ.

Za krave  muzare poželjan  je slobodan sistem držanja, kako bi im se omogućila veća pokretljivost, a time i bolje zdravlje

Za krave muzare poželjan je slobodan sistem držanja, kako bi im se omogućila veća pokretljivost, a time i bolje zdravlje | Foto: Shutterstock

Za krave muzare poželjan je slobodan sistem držanja, kako bi im se omogućila veća pokretljivost, a time i bolje zdravlje. Međutim, tamo gde to nije moguće (najčešće na farmama sa više od 30 grla),potrebno je da mesto na kojima su vezane bude dovoljno komforno da životinje obavljaju sve svoje fiziološke potrebe i da omogućava nesmetano hranjenje, napajanje, lečenje, negu i mužu.


Objekti u kojima borave stoga moraju ispunjavati standarde dobrobiti domaćih životinja u skladu sa važećim zakonskim propisima. Preporučuje se gradnja poluotvorenih ili otvorenih staja koje životinjama omogućavaju da se i u zatvorenom prostoru što više kreću. U toku vegetacionog perioda (april–novembar), grla treba držati na paši u pregonskom sistemu, uz dohranjivanje kompletnim krmnim smešama. U zimskom periodu, grla borave u stajama, uz ishranu silažom, senažom, senom i dohranjivanje kompletnim krmnim smešama u skladu sa individualnom proizvodnjom mleka.

Poželjno je da se u brdsko-planinskim terenima drže životinje koje su otpornije na surovije klimatske i reljefne uslove (simentalska rasa), dok se u ravničarskim predelima preporučuje gajenje holštajn-frizijskog, red-holštajn-frizijskog ili simentalskog govečeta. Kod savremenog načina držanja goveda neophodno je troškove gajenja, ishrane, lečenja, ljudskog rada svestina na ekonomičniji nivo, dok proizvodnju mleka treba maksimizirati do granice biološke izdrživosti, kako bi proizvodnja mleka bila isplativa. U suprotnom, kada troškovi proizvodnje premašuju ili se izjednačavaju sa prihodima od mleka, prestaje ekonomski interes za držanje krava muzara. Zbog svega navedenog, farmer mora brižno voditi sve rashode i prihode u proizvodnji mleka, kako bi brzo mogao reagovati na promene i omogućio profitabilnu proizvodnju.

Otkupljivači i prerađivači mleka nastoje da otkupne cene drže na što nižem nivou, praktično do granice same isplativosti, dok se farmeri stalno zalažu za profitabilnu cenu mleka. Ova kolizija stara je koliko i podela tog posla: mlekare se, kao prerađivači, međusobno dogovaraju o otkupnim cenama mleka, i to rade vrlo uspešno, dok farmeri nastupaju individualno i na sopstvenu štetu, jer nisu u mogućnosti da pojedinačno utiču na povećanje cene. To nameće potrebu da se udruže i zajedničkim nastupom prema mlekarama omoguće postizanje većih otkupnih cena mleka, a time i povećanje svoje zarade, piše magazin „Agrobiznis”.
 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP